Jak można zorganizowac turniej lub zawody szachowe open?

Odpowiedz 
Jak można zorganizowac turniej lub zawody szachowe open?
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: Jak można zorganizowac turniej lub zawody szachowe open?
Masz do mnie kontakt... Jak chcesz zorganizować turniej, to musisz mieć tylko kasę i dobry termin. Załatwisz salę, ja mam sprzęt i mogę sędziować. Muszę o turnieju wiedzieć z wyprzedzeniem.
Pozdrawiam.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
22-10-2011 08:48 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kępice moje miasto
*

Ilość postów: 107
Reputacja: - 1 +
Ok jak już będzie wiadomo co i jak z turniejem to dam znać na forum Musze tylko porozmawiać z Dyrektorem w sprawie wynajęcia sali A Swoją drogą ile sędzia bierze pieniędzy z wpisowego za taki turniej??
Numer telefonu mam podany na stronie Chess net Słupsk także jak dogadam się z Dyrektorem w sprawie turnieju to zadzwonię i powiem co i jak z terminem zawodów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2011 11:28 PM przez Kępice moje miasto.)
24-10-2011 11:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

A dlaczego sędzia miałby brać pieniądze z wpisowego? Wink To organizator zapewnia sędziemu ekwiwalent.

Ostatnio Bruno Studziński za jednodniowy turniej w Postominie wziął 250 zł od organizatora, a Brunon nie posiada nawet licencji... Zawsze można się dogadać co do stawki. Gaża rośnie, gdy muszę "narazić" swój sprzęt na kradzieże i zniszczenie. Jeden rozwalony zegar to 100 zł w plecy, a przez rok czasu z 3 zegary zostały uszkodzone przez uczestników. Nie liczę również ile pionków sobie "pożyczyli" szachiści dobrego serca. Organizator zwraca także całość kosztów dojazdu. Taka rzeczywistość.

Myślę, że musiałbyś narazić organizatora na koszty rzędu paruset złotych, gdyż pula nagród nie może być sfinansowana w całości z wpisowego. Po prostu to nie wyjdzie. Jeżeli chcesz, aby na turniej dojechali seniorzy, to pierwsza nagroda powinna wynosić co najmniej 400 zł. Licząc, że na turnieju będzie max 30 osób, a od każdego weźmiesz po 20 zł, to nazbierasz 600 zł. Brakuje jeszcze drugie tyle do szczęścia.

Zauważ, że u Wismonta nagrody były dużo wyższe, a zagrało jedynie 49 osób, z czego 8 to juniorzy, a z 10 to szachiści miejscowi. W Kępicach nie masz szachistów, więc wszyscy muszą dojechać. Jak nawet przywiozę 15 juniorów, to od nich nie możesz wziąć takiego wpisowego jak od szachistów pełnoletnich.

Podstawą przy organizacji turnieju są pieniądze. Niestety...

Ksawery Tartakower
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2011 12:04 AM przez Admin.)
24-10-2011 11:53 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kępice moje miasto
*

Aha czyli mam rozumiec że część pieniędzy z Wpisowego Zwraca koszty Organizatorowi a część idzie na nagrody?? NPula nagród nie może być sfinansowana z całości z wpisowego gdyż muszą być nagrody pieniężne Ufundowane Przez MGOK
Chyba dobrze rozumiem np. Na turniejach w Miastku jest całkiem inaczej Ponieważ sędzia nie pobiera opłaty za wpisowe a nagrody funduje tamtejszy MGOK Nie ma tam nagród Pieniężnych ale są 3 puchary za 3 pierwsze miejsca i pare osób ze Słupska też tam jezdzi tylko że w odróżnieniu od Kępic tam jest jakies zainteresowanie
25-10-2011 12:24 PM
Admin
Administrator

Nie muszą to być nagrody pieniężne, ale nie wiem, czy sokowirówki, patelnie itp. są na tyle atrakcyjnymi nagrodami, aby przyciągnąć większą ilość graczy. Wink Wpisowego można w ogóle nie brać, ale wtedy organizator naraża się na większe koszty. Prosta kalkulacja.

Powiem tyle - załatw salę, zarezerwuj termin w okolicach 1 grudnia, określ na jakie nagrody będzie stać organizatora. Później odezwij się do mnie (najlepiej jak najwcześniej), ja stworzę komunikat i zajmę się reklamą.

Jeszcze jedno. Chyba źle zrozumiałem, ale organizator nie zarobi na turnieju, nie zwróci mu się kasa. Najlepiej, aby pieniądze na turniej były przyznane z jakiejś puli pieniędzy publicznych lub pieniędzy przeznaczonych na kulturę i sport.

Ksawery Tartakower
25-10-2011 01:16 PM
Kępice moje miasto
*

no wiadomo że jak nie będzie wpisowego to naraża sie na większe koszty rozmawiałem z Dyrektorem Dzisiaj i Sale może załatwić w styczniu najwcześniej ponieważ w MGOK jest dużo różnych działających sekcji także wolny termin na zorganizowanie turnieju będzie w styczniu najwcześniej
26-10-2011 12:21 AM
Admin
Administrator

No to Turniej Noworoczny. Smile Wpisowe ustalcie jakie chcecie. Smile

Ksawery Tartakower
26-10-2011 11:44 AM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Niestety organizacja turnieju kosztuje. Myślę, że jak jest zainteresowanie, to nie warto żałować pieniędzy publicznych. Gorzej, jak się trafi na dusigroszy, którzy chcą super cyrk, za który nie będą musieli dużo płacić. Byłem już na takich turniejach, które odbywały się drewnianych stodołach, bez które nie posiadały ogrzewania w środku zimy itd., bo organizator chciał zaoszczędzić. Raz mu numer wyszedł, a w kolejnym roku nikt nie przyjechał. Jak zaczynać, to od wysokiego pułapu. Kępice, zorganizuj fajną imprezę, a z roku na rok będzie więcej chętnych.
Powodzenia.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

26-10-2011 11:51 PM
Kępice moje miasto
*

NIE zorganizuję turnieju w Kępicach bo nie posiadam zdolności organizacyjnych nienawidze sie dogadywać z Kimś z kim wiem z góry że i tak sie nie dogadam to SYZYFOWA PRACA Z TYM DYREKTOREM W DK W KĘPICACH
08-01-2012 05:59 PM
Admin
Administrator

Spoko. I tak nie narzekam na nadmiar wolnego czasu. Wink

Ksawery Tartakower
08-01-2012 11:44 PM
Odpowiedz