Goniec, czy skoczek?

Odpowiedz 
Goniec, czy skoczek?
Autor Wiadomość
Grzybek
*

Ilość postów: 215
Reputacja: - 12 +
RE: Goniec, czy skoczek?
No racja. Za mało mam doświadczenia. Big Grin
24-09-2010 02:34 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Oczywiście że skoczek! Nie ma nic lepszego od szalonego konika. Nie wiem dlaczego, ale czuję niezwykłą sympatię do kawalerii. Nigdy nie bałem się wymieniać gońców za skoczki przeciwnika. Wiem, że jest cała masa szachowych dyletantów, którzy w zaparte będą hołdowali parze gońców. Ja jednak mam w zbiorach wiele partii, w których skoczki okazywały się silniejsze od marnych gońców, które zamknięte za zasłoną pionków mogły się tylko przyglądać.

amicus certus in re incerta cernitur
29-09-2010 12:29 AM
Kongo
*

Ilość postów: 153
Reputacja: - 15 +
A ja mam w zbiorach wiele partii, w których gońce okazywały się silniejsze od marnych skoczków. I co to wnosi do tematu? Że skoczki mają podobną wartość jak gońce? Żaba dawaj konkrety.
03-10-2010 01:40 PM
Van Saur
*

Ilość postów: 1
Reputacja: - 0 +
Według mnie skoczek i goniec są równe. Jak już wspomnieliście ich siła zależy od pozycji, ale może się to zmienić w ciągu kilku posunięć.
03-10-2010 02:05 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
Inny przykłady. Lepiej mieć w końcówce wieżę z gońcem, niż wieżę z konikiem (oczywiście w większości przypadków). Podobnie przy jakości mniej walczy z wieżą goniec, niż samotny skoczek...
03-10-2010 02:31 PM
Aleksander
*

Ilość postów: 260
Reputacja: - 31 +
Jak już inni pisali, wszystko zależy od pozycji. Podzielam zdanie yhcazs - "Otwarta pozycja - lepszy goniec, zamknięta - lepszy skoczek". Osobiście w debiutach wolę skoczka b1 niż gońca c1, ale w tym pozycja jest kluczowa. Tongue
03-10-2010 04:26 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 453
Reputacja: - 27 +
Problem jest wtedy, gdy pozycja jest niesymetryczna, czyli wtedy, gdy gramy na nierównym materiale. Takie rzeczy bardzo trudno jednoznacznie ocenić, a jeszcze trudniej wybrać dobry plan. Myślę, że o wyższości tej czy innej figury nad inną powstało już wiele publikacji. Wszystko kwestia intuicji, techniki gry oraz sprawności taktycznej.
05-04-2011 12:13 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Kilka ciekawych wskazówek: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
29-01-2012 05:44 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: