Dlaczego warto dobrze grać końcówki?

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Chciałbym zapoczątkować temat odnośnie siły gry w końcówkach. Impulsem niech będzie artykuł: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć..

Czy warto poświęcać czas na naukę zakończeń, jeżeli tak to ile czasu?

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
19-07-2010 04:22 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 453
Reputacja: - 27 +
RE: Dlaczego warto dobrze grać końcówki?
Ja lubię analizować końcówki, ale mam w nich spore braki i czasami nie wiem na czym się oprzeć. Zwykłe liczenie wariantów nie jest dobrym sposobem na grę w zakończeniach, dlatego warto znać typowe pozycje i plany gry. Autor artykułu ma rację, że wielu szachistów posiadających wysoki lub bardzo wysoki ranking potrafi robić dziecinne błędy w końcówkach. Tu jest miejsce do popisu dla ambitnych amatorów.

Co do twojego pytania - uważam, ze warto poświęcić nawet 50% treningu na końcówki. Bardzo ładnie ukazana jest współpraca pomiędzy figurami.

Ktoś z użytkowników trenuje końcówki?
19-07-2010 04:42 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Ja trenuję, bardzo ładnie wygląda to, co jest zamieszczone na tej stronie. Lepiej niż w niektórych książkach. Czekam na dalsze końcówki.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

19-07-2010 10:41 PM
gambit
*

Ilość postów: 453
Reputacja: - 27 +
Administrator powinien się postarać o nową dawkę sił na napisanie kolejnych artykułów. Big Grin
20-07-2010 10:50 PM
Lady Margaret
*

Ilość postów: 133
Reputacja: - 2 +
Ja mu pomogę. Tongue

"Przyjemności cielesne przeszkadzają w używaniu rozumu z trzech powodów - rozpraszają go, krępują i są mu przeciwne"
Św. Tomasz z Akwinu
23-07-2010 02:24 AM
Admin
Administrator

Ostatnio rozegrałem partię, w której podstawiłem zaraz po debiucie pionka. Później przeszedłem do końcówki z pionkiem mniej (wieżówka) i partię wygrałem! Niestety zapis partii się nie zachował, a ja nie chcę wróżyć jakie ruchy wykonałem w partii P'15. Wewnętrznie jestem dumny z partii, bo zagrałem niezwykle dokładnie. Przeciwnik miał na playchess.com ranking około 2000, więc prezentował poziom k.

Ksawery Tartakower
28-04-2011 12:11 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
Zapis się nie zachował?
30-04-2011 01:10 PM
Admin
Administrator

Jak gram na Juniorze to się partie zapisują, jak na CB10 to mam jakiegoś buga. Grałem na CB i zapis partii się nie zachował. Napisałem o tym zresztą w moim poprzednim poście. Big Grin

Ksawery Tartakower
30-04-2011 03:58 PM
DEMON_SZYBKOSCI
*

Ilość postów: 86
Reputacja: - 16 +
Dla mnie końcówki to esencja szachów. Kombinacje z pewnością zachwycają niezwykłym wymiarem i tego, że następuje coś czego kompletnie się nie spodziewamy (np. Hetman zbija skoczka?!).

Dla mnie normalne rozstrzygnięcie partii może nastąpić JEDYNIE w końcówce. Jeśli nastąpi wcześniej to znaczy, że albo ja albo mój przeciwnik nie stanęliśmy na wysokości zadania.

Końcówki są niezbędne do tego, aby móc zrealizować osiągniętą przewagę albo też wybronić się poprzez przejście do pozycji w której nawet duża przewaga będzie niewystarczająca do mata (np. K+G+p albo K+S+S, itp.).

Obecnie (od około 2-3 lat) fascynują mnie końcówki - ich pozorna prostota sprawia, że ich rozgrywanie może się wydawać banalne. Niemniej bliższa analiza wykazuje, że tak naprawdę graliśmy coś co nie bardzo było "w duchu pozycji". Zainteresowanych zapraszam do przejrzenia (na blogu moich partii rozgrywanych na FICS... jest w nich co najmniej kilka przykładów w których widać WALKĘ w końcówce (zwykle o remis). Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Zapraszam na bloga: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Zapraszam na stronę z książkami szachowymi: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2011 03:12 AM przez DEMON_SZYBKOSCI.)
08-06-2011 03:11 AM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Siłę gracza poznaje się po tym jak gra końcówki.

amicus certus in re incerta cernitur
08-06-2011 07:36 PM
Odpowiedz