Aleksander - Poszukuje nauczyciela

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 18 Głosów - 3.61 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aleksander - Poszukuje nauczyciela
Autor Wiadomość
Aleksander
*

Ilość postów: 260
Reputacja: - 31 +
RE: Aleksander - Poszukuje nauczyciela
Nie, nie znam. A czy te książki nie są po polsku?!
01-09-2010 06:12 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Te są. Lepsze są jednak wersje rosyjskie. Mam w domu sporo... rosyjskiej literatury.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
02-09-2010 12:05 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Aleksander
*

Mam jedną książkę rosyjską pożyczoną od takiego jednego z klubu szachowego,ale jej nie czytam. Nosi tytuł уpоки шахмaтной тaктики -a.с. волчoк Nie wiem czy litery dobre, bo musiałem kopiować ze stronki - to po myślniku to autor.
02-09-2010 06:46 PM
Admin
Administrator

Tak. "Lekcje taktyki szachowej".

Ksawery Tartakower
02-09-2010 07:29 PM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Ja też posiadam sporo książek rosyjskich. Admin i ja jesteśmy starej daty. W nas pakowano Marksa i Lenina, a w Was pokemony. Nie wiem co gorsze. Tongue

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

02-09-2010 10:11 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

No ja aż tak stary nie jestem. Big Grin

Ksawery Tartakower
04-09-2010 02:03 PM
Aleksander
*

Przed chwilą grałem partie na kurniku z graczem z rankingiem 1503, ale szczerze mówiąć niezasługiwał na więcej 1200.

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nge7?? 4. Nc3 a6?? 5. Ng5 d6?? (nie próbował nawet grać 6. d5) 6. Bxf7+ Kd7 7. Qg4+ Nf5 8.
Qxf5+ Ke7 9. Nd5# 1-0

Książki które zamówiłem we wtorek jeszcze nie przyszły mam nadzieję, że w poniedziałek już przywiozą.
05-09-2010 04:46 PM
gambit
*

Ilość postów: 453
Reputacja: - 27 +
Po prostu nie miał pojęcia o grze w debiucie, a Ty się uczepiłeś skutecznie punktu "f7". :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2010 08:06 AM przez gambit.)
06-09-2010 08:06 AM
Lady Margaret
*

Ilość postów: 133
Reputacja: - 2 +
Książki dotarły? U kogo zamawiałeś?

"Przyjemności cielesne przeszkadzają w używaniu rozumu z trzech powodów - rozpraszają go, krępują i są mu przeciwne"
Św. Tomasz z Akwinu
06-09-2010 04:21 PM
Aleksander
*

Wybaczcie że nie ma było mnie 4 dni, ale coś się stało z internetem i dopiero dzisiaj tata zadzwonił na multimedia by rozwiązać ten problem.

Książki dotarły i studiuje każdą po mału - napiszę jak narazie spostrzegam każdą z książęk (może się to zmienić po głębszej ilości przeczytanego tekstu):

,,Myśl jak Arcymistrz" - książka opisująca proces myślowy gracza czyli jak arcymistrzowie analizują pozycję, jak liczą warianty, jak się zachowują na turniejach i takie różne.
,,Sztuka Ataku" - bardzo fajna książka pokazująca ciekawe diagramy matowe oraz w jaki sposób wykorzystać pozostawienie króla na linii e, albo jak atakować punkty f7, g7, w jaki sposób uderzyć na obronioną roszadę itd. Ogólnie podoba mi się bo są tam nie tylko pozycje, ale również partię przykładowe + komentarze ogólne czyli zasady jak zachować się w podobnej sytuacji.
,,Strategia Szachowa" - na początku trochę przeraziłem się jak mówili na temat, że żaden szachista nie zagra po 1. e4 e5 2. Hh5 Ke7 3. He5#, ale w miarę czytania fajnie opisane są nie które rzeczy np. wariant gambitu królewskiego: 1. e4 e5 2. f4 ef4 3. Gc4 Hh4+ 4. Kf1 Gc5 5. d4 Gb6 6. Sf3 Hh5 7. G:f4 (może takie coś nie zdarzy się w partii, ale ciekawe do poanalizowania) - nie patrzyłem w głąb tej książki bo trudno czytać 3 naraz więc póki co zająłem się Sztuką Ataku. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych książek napisz Smile Stronka z której kupiłem książki podałem pare komentarzy wcześniej na 3 stronie.
Książki przyszły odrazu w poniedziałek (zamawiąjąc we wtorek wieczorem).
08-09-2010 08:38 PM
Odpowiedz 

Skocz do: