Witam wszystkich, którzy czytają tą wiadomość. Mam na imię Aleksander, mam 14 lat i zdałem do 2 gimnazjum. Czytając jak chętnie pomagacie graczom na tym forum (rutra), stwierdziłem, że sam się zarejestruję i może wy pomożecie mi w problemie.
W szachy poznałem w wieku 8 lat (ruchy figur i ogólne zasady), lecz wtedy umiałem dopiero po mału kombinować, ale to było jeszcze nic w porównaniu do teraz. Poważną grę w szachy zacząłem od 10 - 11 roku życia. Wtedy zajrzałem do pierwszej książki szachowej i zacząłem czerpać z niej wiedzę. Moim 1 nauczycielem był mój tata, który nauczył mnie ruchy figur i w razie czego pomagał w jakiś problemach oraz rzucał pomocne rady.
Według niego w ciągu tych 4 lat zrobiłem wielki postęp. Teraz mówi, że jestem silniejszy od niego, ponieważ gdy gramy partie po 5 minut często jest wynik 10:5 dla mnie. Wiem, że partie po 5 minut niczego nie uczą, tym bardziej jak słyszałem szkodzą w nauce, lecz ja już trochę wiem, że nie których wariantów i ryzykownych ruchów nie zagrałbym w partie dłuższych po 15 - 20 minut. Takim tempem lubię najbardziej grać.
W swoim mieście uważam siebie na najlepszego juniora, ponieważ każdego przerastam jak nie taktyką, teorią to kombinacjami. Mój pierwszy i jedyny puchar zdobyłem nie tak dawno w czerwcu, na turnieju w szkole w celu wyłonienia dwóch brakujących graczy do reprezentacji, gdyż dwaj nasi koledzy zdali do liceum. Wygrałem turniej z wynikiem 6 pkt/ 6 pkt - czyli wszystkie partię jakie grałem wygrałem.
Zastanawiacie dlaczego nie mam pucharu miastowego skoro piszę, że jestem najlepszym juniorem w mieście. Otóż gdy miałem około 10 - 11 lat dopiero poznawałem debiuty i grę środkową, a właśnie w tym okresie zostały zorganizowane 2 turnieje w celu wyłonienia mistrza juniorów miasta. Zająłem kiepskie miejsce 7, lecz od tamtej pory wziąłem się ostro za szachy. Teraz gdy gram o wiele lepiej, ten turniej się nie odbywa (nie wiem czemu), a gdy gram z poprzednim mistrzem który wygrał te 2 turnieje wygrywam bez trudu.
Bardzo lubię grać białymi, ponieważ większość partii przykładowych, pułapek i teorii uczyłem się białymi, czarymi kieruję się ogólnymi założeniami - wyprowadzenie dwóch skoczków by oddziaływały na cetrum, stworzenie jeśli to możliwe silnego centrum pionkowego, zrobienie roszady. Moimi ulubionymi debiutami są: Partia Włoska, Obrona Hiszpańska, Obrona dwóch skoczków, choć właściwie lubię czasem Gambit Królewski czy Partię Wiedeńską. Mój tata mówi, że gram na etapie silnej dwójki szachowej choć uważam, że gram na etapie 3 z +. Wnioskuje to na moim udziale w turniejach, gdzie grałem w jednym turnieju z sześcioma trójkami i je ograłem, a z 2 toczę wyrówany pojedynek choć często pod koniec coś podwale, gdyż często mam stratę czasową.
Posiadam książki:
,,Partia Hiszpańska" A.Karpow, Nikołaj Kaliniczenko (cała książka, którą nietak dawno kupiłem dotycząca debiutu Partii Hiszpańskiej z dalsza grą w grze środkowej + partie przykładowe)
,,Zaczynamy Partię Szachów" Tadeusz Czarnecki (500 klejnotów szachowych które ostatnio przeglądam)
,,W krainie szachów" Stanisław Kacprzak (z której nauczyłem się pobierznie niektórych debiutów + wstukanie na pamięć kilkunastu partii przykładowych)
,,Nauka gry w szachy" Tadeusz Czarnecki (z której nauczyłem się grać kombinować i manewry takie jak Maskowany Atak, Blokada, Bateria, Młynek i poświecać figury przy pewnym macie.)
,,Końcowa gra szachowa" Stanisław Gawlikowski (księga 1000 stronnicowa której nie ruszam)
Jestem znany w klubie w którym przychodzą dziadki i młodzież raz w tygodniu od 17 do 21 i grają w szachy, rozgrywane są też turnieje dla zabawy. Nie jednego dziadka w turnieju pokonałem w wielkim stylu, więc traktują już mnie dosyć poważnie. Chciałbym ogrywać tych którzy zajmują 1 - 5 bo zawsze plasuje się na 6 miejscu raz zdażyło mi się być na 4

.
Szachy mnie bardzo ciągną i chciałbym być coraz lepszy chociaż mam dni, że przegram na kurniku z 1300, a gdy jestem w dobrym humorze ogrywam 1500 - 1600.
O to dwie moje partie z kurnika w tym jedna z analizą:
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 b5 5. Bb3 Nf6 6. O-O Na5 7. Nxe5 Nxb3 8.
axb3 d6 9. Nf3 Bg4 10. Re1 Be7 11. d4 O-O 12. Nbd2 Re8 13. h3 Bh5 14. Nf1 Bg6
15. Ng3 Nd7 16. Nh2 c5 17. c3 Nb6 18. f4 h6 19. f5 Bh7 20. Be3 Bh4 21. Qg4 Bxg3
22. Qxg3 Rxe4 23. Bxh6 Qf6 24. Rxe4 Qxh6 25. Rae1 Bxf5 26. Rh4 Qd2 27. Nf3 Qxb2
28. Qxd6 Nd7 29. Qd5 Be6 30. Qxa8+ Nf8 31. Ng5 Bxb3 32. Rh8+ Kxh8 33. Qxf8# 1-0
(Grałem białymi)
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e5
6. Ndb5 (w celu Sd6+) a6 (przeciwnik wykonał odruchowo ruch myśląc że musze odejść na a3
7. Nd6+ (w celu wymieniania skoczka i wprowadzenia hetmana blokującego roszadę) Bxd6
8. Qxd6 (przeszkodzić w roszadzie oraz zablokować rozwój blokując piona d7) Qe7 9. Qxe7+ Nxe7
10. Bg5 (w celu zdwojenia pionów, a przy odejściu skoczka f6 popsucie roszady przez Bxe7) Nfg8
11. Bc4 (w celu ataku na piona f7, a przy wygonieniu gońca przez f6 wymienić skoczka g8 by przeciwnik albo zagrał Rxg8 z brakiem krótkiej roszady lub Nxg8 z zyskanym tempem gdyż przeciwnik znów musi zagrac Ne7 by wykonać roszadę. Ten goniec przy okazji po ruchu czarnych f6 i po załóżmy odejściu gońca uniemożliwia póki co czarnym roszade krótką.)f6 12. Bxg8 Rxg8
13. Be3 (odejście z zamiarem f4) d6 (przeciwnik popełnił moim zdaniem błąd gdyż chciał na siłe wyprowadzić gońca c8 z próba wykonania roszady długiej)
14. O-O-O (bezpośredni atak na piona d6 z brakiem obrony) d5
15. Nxd5 (z groźbą Nc7+ lub też wymianą Nxe7, która zabierze carnym w wykonaniu długiej roszady, a przy okazji skoczek wywołuje duża siłę na centrum.) Nxd5
16. Rxd5 (w celu ustawienia dwóch wież na jednej linii poprzez Rhd1 i z uniemożliwieniem czarnym po wyprowadzeniu gońca długiej roszady) Be6 (zagrał z atakiem na piona a2)
17. Rd6 (atakując gońca e6, a ruch Bxa2 jest błędem gdyż po b3 nie ma ucieczki, a ja zdąże zagrać Kb2 i zabiorę gońca) Ke7
18. Rhd1 (z możliwością po odejściu gońca granie Rd7+ i zabraniu piona b7) Rac8 (przeciwnik chce już zagrać Bxa2 gdyż po b3 zagra Bxb3 i nie mogę zbić bo jestem w impasie) 19. f4 Bxa2 20.
Rd7+ Ke8
21. Rxb7 (odzyskałem pionka i już teraz mogę grać b3 gdyż po Bxb3 zagram Rxb3 - w dodatku możliwość wprowadzenia dwóch wież na siódma linię.)exf4 22. Bxf4 Bc4
23. Rdd7 (z atakiem na piona g7 i możliwościami We7+)g5
24. Re7+ Kf8 (po ruchu Kd8 Wbd7 mat)
25. Bd6 (uciekłem gońcem z pod bicia i grozi nieunikniony szach z odsłony, mogę teraz robić młynek np biorąc pionka h7 z powrotem na szach na e7, a po h6 lub h5 Rec7 + z Rxc8 mat) Rd8 (przeciwnik uciekł z groźby Rce7 + a przy np Rxh7 zbiję mi gońca. Mógłbym grac Rec7+ i przy Rxd6 dać mata na c8, ale nic mi to nie da gdy odejdzie Ke8, ale spostrzegłem piękny ruch)
Rf7+ (PODWÓJNY SZACH, z wymuszeniem odejścia na e8 i Rbe7 mat. Śmiesznie to wygladą bo gdyby nie podwójny szach, można by było zarówno bić wieże Bxf7 lub gońca Rxd6) 1-0 (Grałem białymi z graczem o 1680 rankingu.)
Będę szczęśliwy na każdy komentarz, moje gg 13970117.