|
Temat dla początkujących - pojedyncze pytania
|
| Autor |
Wiadomość |
Lady Margaret

Ilość postów: 133
Reputacja: 2
|
RE: Temat dla początkujących - pojedyncze pytania
Ktoś musi zacząć - będę pierwsza. Mam trzy pytania.
1) Jaką książkę do nauki debiutów polecacie? Chcę, aby była przeznaczona dla początkujących.
2) Kiedyś posiadałam trzy tomy pewnej książki do nauki gry w szachy. Nie pamiętam ani tytułu, ani autora. Okładka była na pewno ciemna, może czarna z elementami granatowych wstawek. Książka musiała być wydana parę dobrych lat temu. Jakby mnie ktoś naprowadził to będę wdzięczna.
3) co zrobić, aby poprawić "widzenie" (czy jak to tam nazwać?) gróź na szachownicy? Cierpię na straszną szachową ślepotę...
"Przyjemności cielesne przeszkadzają w używaniu rozumu z trzech powodów - rozpraszają go, krępują i są mu przeciwne"
Św. Tomasz z Akwinu
|
|
| 26-04-2010 11:22 PM |
|
Tygrys
Ilość postów: 497
Reputacja: 14
|
Ad. 1
Mirosława Litmanowicz - 3 tomy książek debiutowych.
Ad. 2
Być może chodzi Tobie także o książkę Mirosławy Litmanowicz "Szachy dla dzieci"... Wklejam zdjęcie okładki.
Ad. 3
Dużo grać + rozwiązywać zadania. Przynajmniej 5-6 zadań dziennie. "Widzenie" przyjdzie z czasem.
|
|
| 27-04-2010 12:13 AM |
|
Admin
Ilość postów: 1,654
Reputacja: 165
|
(26-04-2010 11:22 PM)Lady Margaret napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Ktoś musi zacząć - będę pierwsza. Mam trzy pytania.
1) Jaką książkę do nauki debiutów polecacie? Chcę, aby była przeznaczona dla początkujących.
2) Kiedyś posiadałam trzy tomy pewnej książki do nauki gry w szachy. Nie pamiętam ani tytułu, ani autora. Okładka była na pewno ciemna, może czarna z elementami granatowych wstawek. Książka musiała być wydana parę dobrych lat temu. Jakby mnie ktoś naprowadził to będę wdzięczna.
3) Co zrobić, aby poprawić "widzenie" (czy jak to tam nazwać?) gróź na szachownicy? Cierpię na straszną szachową ślepotę... 
1. Najlepiej debiutów uczyć się w powiązaniu z grą środkową. Polecam jakiś podręcznik z dobrze skomentowanymi partiami. Odradzam natomiast wszelkiej maści encyklopedie debiutowe i informatory. Na początku nauki debiutów mogą jedynie zaszkodzić.
2. Jak przedmówca - nic innego jak książka Litmanowicz mi nie przychodzi do głowy. Teraz było wznowienie wydania. Okładka wygląda inaczej. Na allegro powinno nie być problemu z nabyciem. Polecam tę książkę, bo jest naprawdę dobra i można z niej spokojnie czerpać wiedzę do poziomu 4-3 kategorii szachowej.
3. Podstawiają wszyscy, nawet najsilniejsi gracze. Na wysokim szczeblu zdarza się to jednak bardzo rzadko. Posiadam w swoich zbiorach rosyjski program treningowy nastawiony na wyeliminowanie podstawień. Nie wiem jak go można w Polsce dostać, poza tym należy znać rosyjski. Jak będziesz zainteresowana to napisz mi prywatną wiadomość. Przeskanuję Tobie okładkę, bo nie mam tu zainstalowanego rosyjskiego alfabetu. Może uda się Tobie gdzieś kupić. Autorami są Czechow, Archipow i Komljakow.
|
|
| 27-04-2010 12:37 AM |
|
Admin
|
(27-04-2010 04:01 PM)CoZaBzdura napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.1) Ocena pozycji i wszystko co z tym z wiązane.
Jeśli byłby ktoś tak miły i w sposób jasny dla laika, opisał w jak oceniać pozycje było by super.
2) Metody szkolenia szachistów.
Chodzi mi o to w jakiej kolejności uczy się początkujących graczy.
1) Ocena pozycji to bardzo obszerny temat. W zasadzie to cała gra w szachy się na niej opiera. Troszeczkę inaczej ocenia się pozycję w debiucie, grze środkowej i końcówce. Wilhelm Steinitz jako pierwszy usystematyzował to zagadnienie. Według niego na ocenę pozycji wpływają następujące elementy:
- Bezpieczeństwo Króli
- Pozycja pozostałych figur
- Przewaga materialna
- Sytuacja w centrum szachownicy
- Otwarte linie i przekątne
- Struktura pionowa
- Przewaga pionowa na skrzydle
Do tego dołączył następujące zasady:
- Ten kto ma przewagę musi atakować
- Osoba, która się broni nie powinna atakować, aż uda się jej wyrównać
- Jak pozycja jest równa należy dążyć do sytuacji, w której przeciwnik się pomyli
- Przewaga może składać się z wielu "małych" lub jednej "dużej" przewagi
Była to odpowiedź Steinitza na nieprzemyślane ataki szachistów tak zwanej ery romantycznej. Z tymi zasadami można polemizować w niektórych przypadkach, ale generalnie spawa oceny statycznej powinna być jasna. W oparciu o te elementy można przeprowadzić ocenę dynamiczną, czyli "przeliczyć" warianty.
Jeżeli chodzi o literaturę to polecam wszystko co jest przeznaczone dla dzieci. Problem oceny pozycji powinien być dość dobrze wytłumaczony. Dodatkowo artykuły publikowane na tej stronie dotyczą oceny i budowania planów. Jeżeli jesteś bardziej zaawansowany to kup sobie książkę "Gra pozycyjna" Aagaarda. Bardzo dobre są również książki Dworeckiego.
2) Tutaj sprawa jest również dyskusyjna. Wielu autorów patrzy na to z różnych perspektyw. Ja mam na to następujące zapatrywanie:
- Na początku należy dążyć do osiągnięcia poziomu, w którym szachista przestanie podstawiać. Pomocna jest w tym nauka taktyki (rozwiązywanie zadań) oraz gra praktyczna.
- Równocześnie należy przekazywać podstawową wiedzę na temat rozgrywania fundamentalnych końcówek oraz podstawowych zasad gry w otwarciach.
- Jeżeli dzieci są w takim wieku, że potrafią myśleć abstrakcyjnie, można wprowadzać elementy związane ze strategią i grą pozycyjną.
- W odpowiednim momencie należy zacząć kształtować umiejętność samodzielnej pracy nad szachami.
"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2010 04:39 PM przez Admin.)
|
|
| 27-04-2010 04:25 PM |
|
Admin
|
(27-04-2010 04:38 PM)CoZaBzdura napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Co do 2 punktu nie mam wątpliwości.
Jednak pierwszy i tak mi nie wiele mówi ;-)
Chodziło mi o bardziej praktyczne rady.
Jednak i tak dziękuje.
Teraz nie ma już czasu się rozpisywać, bo zaraz muszę gdzieś pojechać. Powiedzmy, że na początku czerwca (serwis Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. aktualizuję w materiały teoretyczne na początku każdego miesiąca) napiszę o tym obszerniejszy artykuł. Tymczasem przejrzyj materiały, które są opublikowane (za parę dni będą nowe) na stronie i dużo graj partii tempem nie mniejszym niż 10-15 minut na partię na zawodnika.
Pozdrawiam.
"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
|
|
| 27-04-2010 04:44 PM |
|