Silniki szachowe

Odpowiedz 
Silniki szachowe
Autor Wiadomość
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
Silniki szachowe
Niedługo napiszę trochę nowych przemyśleń na temat silników szachowym.
Poniżej przedstawiam ogólny artykuł o problemie.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
12-04-2010 10:56 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: Silniki szachowe
Największym hitem jest powstały niedawno silnik RobboLito. Nie jest on uwzględniany na najnowszych listach rankingowych, gdyż (podobno) zachodzi podejrzenie, że jest on silnikiem powstałym na bazie wykradzionych źródeł Rybki. Na razie dostępnąa jest wersja 0.09 i silnik jest w fazie testów. Można go pograć bezpłatnie ze strony: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.. Podobno bije najnowszą Rybkę na głowę, pomimo tego, że nie ma dostępnej jeszcze wersji MP (multi processors).

RobboLito może w najbliższym czasie odwrócić układ sił wśród programów grających. Po dominacji Rybki być może pojawiło się coś co gra jeszcze silniej, a do tego ma otwarte źródło! Do tej pory najsilniejszym silnikiem o otwartym źródle było Crafty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2010 06:50 PM przez Admin.)
13-04-2010 06:49 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Przeprowadziłem mały test silników. Skonfrontowałem ze sobą dwa silniki: RobboLito 0.09 x64 i Stockfish 1.6 64bit MP.

Mecz odbył się na maszynie z procesorem Intel i5 (4 rdzenie) i 4 giga RAM.

Rozegrano 8 partii tempem 4'+2" za ruch. Jedną partię wygrał RobboLito, jedną Stockfish, a pozostałe zakończyły się wynikiem remisowym. W partiach można było dostrzec niewielką przewagę Robbolito (zważywszy na to, że używał tylko jednego rdzenia i liczył przez to prawie 3 razy wolniej, jest to niewątpliwy sukces Robbolito!). Czekam na wersję MP.

Wiem, że próba partii jest bardzo mała, ale już można wyciągać pewne wnioski. Poniżej prezentuję rozegrane partie:

EDIT 27.04.2010
Wywaliłem zapis partii, bo temat był nieczytelny. Do wklejania partii z testów będę zakładał oddzielne tematy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2010 01:34 AM przez Admin.)
13-04-2010 08:24 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tygrys
Super Moderator

HeHeHe.
Partie są bardziej czytelne jak się je zapisze jako PGN i otworzy w programie obsługującym bazę.
13-04-2010 10:30 PM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,054
Reputacja: - 117 +
Admin napisał(a):Mecz odbył się na maszynie z procesorem Intel i5 (4 rdzenie) i 4 giga RAM.

Chwalipięta! Tongue
14-04-2010 05:04 PM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Strona z silnymi silnikami szachowymi na otwartym kodzie: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

24-04-2010 11:23 PM
Tygrys
Super Moderator

(24-04-2010 11:23 PM)Efcio39 napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Strona z silnymi silnikami szachowymi na otwartym kodzie: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

A my z Romanem czegoś takiego szukaliśmy. Chcemy sprawdzić te silniki. Być może jest tam coś silniejszego od robbolito. W końcu, jeżeli udostępnił bebechy to inni mogą skorzystać.
25-04-2010 07:36 AM
Admin
Administrator

Silniejszy od Robbolito jest Igorrit, który powstał na źródle swojego protoplasty. Czekam na wersję MP, abym mógł zarżnąć procesor. Na razie wolę używać Stockfisha. Ładnie mi przy nim wiatrak huczy. Smile
26-04-2010 06:03 PM
Tygrys
Super Moderator

Link do rankingu silników szachowych. Z niewiadomych do końca powodów robbolito, igorrit i silniki napisane na podstawie tego kodu nie są uwzględniane.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
27-04-2010 12:17 AM
Admin
Administrator

Parę dni temu Romuś przysłał mi hiperłącze do turnieju pomiędzy silnikami, który wygrał IvanHoe zostawiając z tyłu między innymi: Igorrito, Ippolito, Rybke 3. Wyniki testu poniżej.

Zrobiłem symulacje pomiędzy IvanHoe_v81_w32 a Stockfish 1.7.1 i nawet nie chce mi się wrzucać partii.
Stockfish liczy około 10 razy (!!) szybciej i wygrał pierwsze 4 z 8 zaplanowanych partii. Następnie mecz przerwałem. Może na jakimś strupiałym sprzęcie, gdzie nowe silniki nie mogą korzystać z dodatkowych rdzeni, IvanHoe miałby szanse. Na moim skromnym czterordzeniowym procesorze nie ma sensu nawet tego odpalać.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2010 01:35 AM przez Admin.)
27-04-2010 01:31 AM
Odpowiedz