Wasze Książki - trening

Odpowiedz 
Wasze Książki - trening
Autor Wiadomość
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
RE: Wasze Książki - trening
Może zakupię, jednak ten autor wydaje mi się mocno "podejrzany". Wink

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

13-01-2011 11:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
No mi również ciężko uwierzyć zawodnikami z pierwszą kategorią. Wolę publikacje arcymistrzów, jednak nie można wykluczyć, że książka jest wartościowa. Najlepiej kupić i zrecenzować.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
14-01-2011 01:54 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
DEMON_SZYBKOSCI
*

Ilość postów: 86
Reputacja: - 16 +
(09-10-2010 03:03 PM)Żaba napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Bardzo skorzystałem na przerobieniu końcówek Awerbacha. Zrozumienie jakie przychodzi po przerobieniu książek z końcówkami jest olbrzymie. Polecam na każdy stopień szachowego wtajemniczenia. Przerabiając końcówki doskonale uczymy się techniki gry, poznajemy współpracę pomiędzy figurami. Zakupcie sobie książki, które wyjaśniają jak grać końcówki. Nie podołają temu książki testowe. Tam już trzeba mieć wiedzę, bo inaczej są nie do przejścia.
Bez dwóch zdań się zgadzam Smile. Niemniej końcówki poszerzać i pogłębiać dopiero od 3 kategorii (od 2 w górę to już obowiązkowo). Niemniej ja obecnie nie wybrałbym Awerbacha, lecz inne. Tak czy inaczej: dzięki końcówkom można poznać prawdziwe piękno szachów i nauczyć się szanować każdego pionka, pole, a nawet współpracę figur!
No i oczywiście książki testowe o końcówkach będzie bardzo ciężko przejść jak się nie posiada dość dobrej wiedzy o końcówkach Wink Smile.

Idea Czy znacie jakieś testowe zbiorki oprócz P.Dobrineckiego (cz.4)? Interesują mnie tego typu, lecz bardziej szerokie (od poziomu 1800 do 2200).

(14-01-2011 01:54 PM)Admin napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.No mi również ciężko uwierzyć zawodnikami z pierwszą kategorią. Wolę publikacje arcymistrzów, jednak nie można wykluczyć, że książka jest wartościowa. Najlepiej kupić i zrecenzować.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli chodzi o Trylogię B.Zerka, to jest to dość dobra pozycja (ciut droga, ale jakościowo dobra). No i jeśli się orientuje to Zerek ma KM, a nie 1 kategorię Wink. A przy okazji jakieś 20-30 lat pracy szkoleniowej (trenerskiej), więc chyba to powinno dać jakąś gwarancję, że książki przez niego napisane mogą być dobre. Ja przynajmniej je chwalę. Nie ma dużo tekstu, ale za to pozycje i przykłady są dobrze dobrane i w miarę sensownie opisane.

Z książek o końcowkach po polsku, to wg mnie najlepsze (niestety, bo konkurencji praktycznie realnie żadnej).

Zapraszam na bloga: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Zapraszam na stronę z książkami szachowymi: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2011 03:59 AM przez DEMON_SZYBKOSCI.)
08-06-2011 03:52 AM
ziz99
*

Ilość postów: 76
Reputacja: - 29 +
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj.

[Obrazek: K-726.jpg]

Czy ktoś z Was pracował z tą książką. Podobno ma bardzo szczegółowe i dobre opisy.
14-12-2011 05:15 PM
gambit
*

Ilość postów: 453
Reputacja: - 27 +
Książka dobra na poziomie 3 kategorii. Lepsi też na pewno skorzystają, ale nic nowego im nie wniesie.
18-12-2011 02:21 AM
Kongo
*

Ilość postów: 153
Reputacja: - 15 +
Mi się książka podobała. Pożyczyłem ją od trenera z rok temu.
18-12-2011 03:30 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Uważa, że książka najlepsza dla początkujących i graczy V-IV kategorii. Reszta zagadnień jest przewałkowana w każdej innej książce traktującej ogólnie o szachach.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
22-12-2011 08:10 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz