Wasze Książki - trening

Odpowiedz 
Wasze Książki - trening
Autor Wiadomość
Aleksander
*

Ilość postów: 260
Reputacja: - 31 +
Wasze Książki - trening
W tym temacie napiszcie, na jakich książkach trenowaliście na danym poziomie. Ten dział zapewne przyda się osobom, które nie wiedzą, jakie kupić książki na swój poziom gry. Zacznę od siebie. Smile

VI - V - "Nauka gry w szachy" Tadeusz Czarnecki
IV - III - "W krainie szachów" Stanisław Kacprzak
II - "Zacznijmy partie szachów" Tadeusz Czarnecki

Zakupiłem jeszcze książki: "Sztuka Ataku", "Myśl jak Arcymistrz", "Strategia Szachowa", "Eksperci przeciw sycylijskiej", "Tajemnice gry pozycyjnej" i Gra Środkowa-Plan. Mam nadzieję, że dzięki tym książkom awansuję z II na szachowego kandydata. Jeśli przerobię którąś z tych 6 książek w całości, napiszę w jakim stopniu mi pomogła. Big Grin
03-10-2010 03:25 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
RE: Wasze Książki - trening
Przerabiałem najróżniejsze książki, niektórych już nie pamiętam. W moich czasach była inna literatura niż teraz, więc pewnie i tak byś ich nie dostał. Zresztą wtedy książka szachowa była rarytasem.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

04-10-2010 10:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. W moim pierwszym poście w tym temacie masz informacje. Smile

Cytat:Zaczynałem od tego, że pożyczyłem sobie książkę Mirosławy Litmanowicz "Szachy dla dzieci", potem kupiłem "Debiuty półotwarte: tej samej autorki, "Gra Środkowa - Plan" Piotra Romanowskiego, "Jak grasz wieżówki?" Konikowskiego, z 3 gazetki szachowe i na tym zrobiłem III. Następnie było "Gra Pionami" Litmanowicz...

Zapomniałem tam dodać, że w międzyczasie przerobiłem jeszcze całą monografię Botwinnika po rosyjsku. Był też rosyjski "Mój system" i kilka innych, mniej znaczących.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2010 07:59 AM przez Admin.)
05-10-2010 07:57 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kongo
*

Ilość postów: 153
Reputacja: - 15 +
Polecam początkującym książki z zadaniami. Mam jedną rosyjską, jednak nie wiem jak jej tytuł tu napisać. Tongue W zasadzie rozwiązując zadania, grając w turniejach i chodząc na zajęcia do klubu zrobiłem 3 kategorię.
08-10-2010 01:14 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Ja zrobiłem trójkę na pierwszym turnieju na kategorie na którym grałem, po jakichś 2 miesiącach gry. Tylko ciii....

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
08-10-2010 08:30 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
Nie róbta panowie offtopa!

[Obrazek: offtopict.gif]
08-10-2010 10:26 PM
Aleksander
*

Ilość postów: 260
Reputacja: - 31 +
Jeśli niektóre komentarze nie są na temat możesz usunąć tylko nie cały dział Smile

Szachy dopomogły mi w skrystalizowaniu mego charakteru. W szachach bowiem można zostać mistrzem jedynie wówczas, gdy zna się swe błędy i minusy. Podobnie zresztą, jak w życiu codziennym.
08-10-2010 10:27 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
Ja nie będę usuwał, bo jakoś tam się z tematem łączą. Lepiej jednak trzymać się jednego wątku.
08-10-2010 10:40 PM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Bardzo skorzystałem na przerobieniu końcówek Awerbacha. Zrozumienie jakie przychodzi po przerobieniu książek z końcówkami jest olbrzymie. Polecam na każdy stopień szachowego wtajemniczenia. Przerabiając końcówki doskonale uczymy się techniki gry, poznajemy współpracę pomiędzy figurami. Zakupcie sobie książki, które wyjaśniają jak grać końcówki. Nie podołają temu książki testowe. Tam już trzeba mieć wiedzę, bo inaczej są nie do przejścia.

amicus certus in re incerta cernitur
09-10-2010 03:03 PM
Kongo
*

Ilość postów: 153
Reputacja: - 15 +
Kupiłem polecaną na Forum "Gra środkowa - plan" Romanowskiego. Pierwsze wrażenie bardzo dobre.
14-12-2010 01:50 PM
Odpowiedz