Kurnik, pytanie (ranking na kurniku, a realny)

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Riv3n
*

Ilość postów: 9
Reputacja: - 0 +
Witam,
Mam pytanie czy mógłby mi ktoś przedstawić jaki ranking na kurniku to dana kategoria szachowa ? Oczywiście chciałbym wiedzieć mniej więcej bo na razie nie mam zielonego pojęcia.
Może jest na forum ktoś np. III kategorią i pochwali się rankingiem na kurniku ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2011 02:16 PM przez Tygrys.)
27-02-2011 09:51 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: Kurnik, pytanie.
Ranking na kurniku nie ma w ogóle pokrycia z realnym rankingiem.
Po pierwsze to z reguły blitz, a kategorie zdobywa się grając dłuższym tempem, po drugie niskie kategorie zdobywa się uzyskując niższy ranking niż przypisuje się kategorii, po trzecie do partii turniejowych podchodzi się bardziej poważnie. Możesz przyjąć, że ranking na kurniku jest o 200-400 oczek mniejszy niż realny. Są jednak od tego odstępstwa.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
27-02-2011 10:33 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
aqq2qw3
*

Ilość postów: 58
Reputacja: - 6 +
Zdarza się, że szachiści III kategorii mają na kurniku ranking poniżej 1200. Jest tak w moim przypadku. Pomimo tego, że zdarza mi się ogrywać słabe II, na kurniku nie mogę się odnaleźć. Przeszkadza mi płaska klawiatura oraz dziwaczna gra niektórych zawodników. Zaznaczam jednak, że żaden ze mnie teoretyk, ani tym bardziej praktyk. W turniejach gram od 3 miesięcy.
21-05-2011 02:19 AM
Trivet
*

Ilość postów: 108
Reputacja: - 1 +
Ja mam III i zazwyczaj mam 1400-1550. Obecnie 1543, ale tak jak Admin napisal, nie traktuje tego powaznie, zagram 2-3 partie dlugie (15 minut), nabije ranking i dla rozluznienia zagram pare blitzow i rank leci.

Jeżeli twój przeciwnik po przegranej partii twierdzi, że mógł ją wygrać - nie zaprzeczaj.
Rzeczywiście - mógł...
21-05-2011 09:48 AM
rutra
*

Ilość postów: 285
Reputacja: - 29 +
Właśnie się dzisiaj nad tym zastanawiałem. Cóż, nie wiem jak się ma schemat obliczania rankingu na kurniku do rankingu elo, nie wiem czy różnica między elo 1500 a 1600 jest taka sama jak np. ranking na kurze 1300-1400. Poza tym myślę, że sporo osób nabija ranking (program, gra tylko ze słabszymi etc.). Słyszałem, że ranking na kurze = elo - 200, czyli 1300 na kurze = elo 1500 w realu. Nie wiem jak kto traktuje kurnik, dla mnie jest to zabawa, ale na ranking patrzę, aby dobierać sobie odpowiednich przeciwników (mój ranking +-100). Miałem krysyz formy, wtedy ranking na kurze spadł z ok. 1430 do nawet 1215.

W odpowiedzi na pytanie czy III kategoria mogłaby się pochwalić rankingiem na kurze: Że tak powiem wreszcie stałem się żółty Big Grin Mam ranking 1504. Niemniej jednak III mam od 2 lat, a przed 2 laty na kurze mój max. ranking wynosił ok. 1390 a na codzieć 1300-1350. Dziś nie gram tak często na kurze. Kiedyś to się ze szkoły wracało i do wieczora szachy, z przerwą na nauke, oczywiście nie chodzi o to, że teraz nie mam czasu, ale trenuje (literatura, taktyka, końcówki, analiza etc.). Ok. 300 partii temu miałem mój poprzedni najlepszy wynik na kurze 1491, dziś tak jak wspominałem mam 1504 (jeszcze miesiąc temu miałem 1215). Wczoraj grałem z 15XX P'20+10, zdobyłem pionka, ale skoczek przez to był zablokowany, wkońcu straciłem skoczka. Doszło do końcówki, w której przeciwnik miał H+G+3p a ja H+4p, mógł wymieniać hetmana i spokojnie wygrałby końcówke, ale tego nie zrobił, później ja zbiłem gońca i =. Myślę, że mój obecny poziom waha się w okolicach 1500+-50 szczyt ma przyjść za tydzień w niedzielę, kiedy to wezmę udział w turnieju P'15. Tak czy inaczej nie wiem jak się ma ranking na kurze do kategorii, ktoś sobie nabił II a gra na poziomie 1200 na kurze, a inny nie bierze udziału w turniejach klasycznych i wciąż trójeczka 1500+. W każdym bądź razie na partiach klasycznych uważam, że też zrobiłem postęp, ale prawdopodobnie dopiero (już) na wakacjach będę mógł zweryfikować forme na P'90.

"1h szachów = 3h matematyki"
21-05-2011 06:39 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
Zostaw ten kurnik i grę w internecie. Zacznij grać w normalnych turniejach, bo wszędzie piszesz, że chcesz robić formę, a zatrzymałeś się na marnej III kategorii. Przy takiej intensywności, jaką sobie fundujesz powinieneś mieć już przynajmniej I. W Twoim przypadku gra w internecie nic nie daje! Nie ważne jakim tempem będziesz grał. Do partii przy stoliku podchodzi się po prostu inaczej.
Pozdarwiam.
22-05-2011 02:16 PM
rutra
*

RE: Kurnik, pytanie (ranking na kurniku, a realny)
Zgadzam się z przedmówcą. Kiedy w 2gim. "wziąłem się" za szachy (wcześniej to była taka o gra, żeby tylko grać, bez teorii, analizy, planowania, czysta gra jak tylko najlepiej potrafiłem), więc od 2gim. do dziś (3 lata) zrobiłem postęp, z poziomu V-IV kat. przeskoczyłem na poziom myślę, że mocnej III. Niestety nie mam za bardzo jak grać na żywo.

Dawno, dawno temu (2004-05) chodziłem na kółko szachowe, było tam ok. 20 osób, jak nie więcej, graliśmy partie P'15, rozwiązywaliśmy (rzadko, bo rzadko, ale rozwiązywaliśmy) dwuchodówki. Wtedy na internecie grałem bardzo mało (od 2005 do 2009 ok. 500 partii, dla porównania w 2010 ok. 1200 przez pół roku). Znalazłem gdzieś na internecie wyniki z turnieju rozgrywanego w moim mieście w 2004 roku. Spośród 38 uczniów szkół podstawowych z mojego miasta dziś tylko ja gram w szachy. Obecnie nie chodzę na kółka szachowe, gdzieśtam chyba jest organizowane kółko szachowe, ale tylko osoby z podstawówki na nie chodzą, a tam wszystkich ogrywam, więc raczej nie ma sensu, poza tym czasu w tygodniu nie mam na kółka szachowe. Kiedyś to się chodziło z kolegami pograć w piłke. Dziś wszyscy grają, ale przed ekranem monitora. Szachy na tym cierpią, mało kto gra na żywo (wogóle mało kto gra). Zastanawiam się co się stało z tymi wcześniej wspomnianymi 37 osobami, dlaczego porzucili gre w szachy. Za mało czasu? A może są ciekawsze gry?

Ale się rozgadałem. Do czego zmierzam? Kiedyś można było pójść na kółko szachowe pograć, dziś nie ma z kim (ewentualnie z dziećmi z podstawówki V-IVkat.). Brałem udział w turniejach, w moim mieście, byłem raz na Ukrainie na P'30. Kilka turnieji w innych miastach. No ale ogólnie to póki co nie ma jak. Może (raczej na pewno) w przyszłości będzie czas będę jeździł na turnieje, dziś za bardzo nie ma jak. W lipcu planuje się wybrać na P'90 (Fide). Różnica na pewno jakaś jest. Kiedy na kurze miałem niecałe 1300 w realu przegrywałem z IIIkat, a z IV tak różnie bywało. Dziś pokonuje większość III i słabszych (oczywiście zdarzają się wyjątki, ale w większości wygrywam). Gram na internecie, ale rzadziej niż kiedyś (2 lata temu, gdy rozegrałem 1,2tys. partii w pół roku). Gram partie klasyczne na internecie, które później analizuje. Przerabiam książki, rozwiązuje zadania taktyczne. Do turniejów przygotowywuje się głównie na internecie, no bo jak inaczej?

Słowa "porzuć gre na internecie" = porzuć gre w szachy, graj tylko na turniejach 3-4x w roku.

Niestety zatrzymałem się na IIIkat, bardzo chciałbym przeskoczyć na poziom IIkat, z naciskiem na słowo poziom (chodzi mi o realną siłe gry 1800, a nie oklepanie pare IV i III, i Ruz>1799).
cd.

Tyle czasu co poświęcam szachom (kurnik+taktyka na chesstempo+książki+analiza partii) może powinno wystarczyć na gre, na poziomie Ikat, ale ja na 2 lata zatrzymałem się na III kat. Na kurze wygląda to tak, że było 1250, a jest 1500 i w realu było ~~50% zwycięstw z III a teraz ~~80%. Tak czy inaczej mam nadzieje, że teraz coś ruszy i na klasycznym, wyrobię sobie II, a później będzie tylko lepiej. Jednak z gry na internecie na pewno nie zrezygnuje.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2011 04:15 PM przez rutra.)
22-05-2011 04:04 PM
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
Jeżeli tak się przykładasz, to myślę, że musisz się jakoś ogarnąć i zagrać w 3-4 dużych turniejach, takich z oceną do FIDE. Myślę, że wtedy doświadczenie zaowocuje wyższą kategorią. Idą wakacje, zbieraj fundusze, pojeździj po okolicy. Skąd w ogóle jesteś?
22-05-2011 06:28 PM
rutra
*

(22-05-2011 06:28 PM)yhcazs napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Jeżeli tak się przykładasz, to myślę, że musisz się jakoś ogarnąć i zagrać w 3-4 dużych turniejach, takich z oceną do FIDE. Myślę, że wtedy doświadczenie zaowocuje wyższą kategorią. Idą wakacje, zbieraj fundusze, pojeździj po okolicy. Skąd w ogóle jesteś?

pojeździć po okolicy...

Cóż, jestem jeszcze niepełnoletni (pare m-cy do 18stki brakuje). Prawko dopiero na wakacjach będę mógł zacząć robić.

Skąd jestem... z daleka. To forum jest słupskie, ja w tamte strony jeżdżę na wakacjach. Jestem z podkarpacia. Wybieram się na wakacjach na 9-dniowy FIDE-owski turniej ranking do 1799. Będzie to mój 1. turniej klasyczny. 3-4 turnieje klasyczne, myślę, że w rok tyle nie dam rady. Cóż taki wiek, nauka, nauka, nauka, a za rok matura.

Kiedyś grałem w szachy tak jak mówiłem, bez żadnego planu. Dzisiaj przerabiam książki, rozwiązuje zadania. Mój cel... nie powiem, że chcę osiągnąć np. elo 2200, bo jak mi się to uda to co koniec? Nie, chcę się rozwijać szachowo, grać na coraz to wyższym poziomie. Narazie mój cel to na turnieju klasycznym (w lipcu) wyrobić sobie II. Kategorie nie grają, ale chciałbym zrobić kurs sędziowski a II jest do tego konieczna Big Grin

22-05-2011 11:31 PM
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
Myślę ,że można sprawdzić się rankingowo również na kurniku i innych serwerach do gry. Najlepiej ze znajomymi (wirtualnymi) co do których nie ma podejrzeń ,że grają programem. Umówić się na mecze z zawodnikami z przedziału 100 punktów w górę i w dół w stosunku do twojego rankingu i rozegrać kilkadziesiąt partii w tempie co najmniej 30 minut a wskazane 60 minut.
23-05-2011 08:56 AM
Odpowiedz