Gra z komputerem kontra gra z człowiekiem

Odpowiedz 
Gra z komputerem kontra gra z człowiekiem
Autor Wiadomość
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
RE: Gra z komputerem kontra gra z człowiekiem

(09-05-2011 11:03 PM)Romus napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Programy nie radzą sobie w niektórych pozycjach (zwykle zamkniętych). Wystarczy wiedzieć w których i nie robić głupot. Bo wiadomo, że komputer Ciebie przeliczy Wink

To już przeszłość taką strategię przeciwko Rybce 2.3 stosował Nakamura w blitza w 2007 i 2008 roku grając trzyminutowe partie z Rybką w wersji 2.32a, udało mu się wygrać 5 partii, cóż z tego skoro przegrał ponad 400 a remis padł w około 50 partiach. W kolejnej wersji Rybki usunięto ten błąd i teraz program nie da zrobić w balona, inni programiści też poprawili swoje silniki.

Oczywiście nadal silniki błędnie oceniają ewidentne ,remisowe pozycje zamknięte ze względu na efekt horyzontu ale nie ma to wpływu na wynik partii. Podejrzewam ,ze Rajlich zastosował najprostsze remedium- po prostu program niżej wartościuje wszelkie zamknięte pozycje a więc nie będzie do nich dążył.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2011 09:28 AM przez IMQANT.)
10-05-2011 09:28 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tamaras
*

Ilość postów: 85
Reputacja: - 7 +
To duze ustepstwo z jego strony. Moze skuteczne, ale jednak niewystarczajace.
10-05-2011 10:11 AM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,054
Reputacja: - 117 +
Nie wiem czy to taka przeszłość ostatnio pewien Ukrainiec ograł Rybkę na ślepo. Nie mogę niestety znaleźć teraz tego newsa na chessbase. Archiwum się skopało. Wieczorem podrzucę sznurek Wink
10-05-2011 02:33 PM
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
W tym przypadku chodzi o coś zupełnie innego, Slusarczuk wygrał na ślepo jedną partie z Rybką, choć wcześniej odmówił meczu min. Iwańczukowi . Żadnych pozycji zamkniętych tam nie było. Facet jest jednak geniuszem w zapamiętywaniu pozycji ,partii i ma ogólnie niesamowitą zdolność do zapamiętywania informacji. Jak sądzi wielu arcymistrzów jego trik polega na tym ,że zapamiętał kilkadziesiąt tysięcy partii Rybki , ktora grała sama z sobą . Nie od dziś wiadomo,że program na tym samym sprzęcie i czasie oraz grając z tym samym przeciwnikiem będzie grał w wielu przypadkach identycznie, sam to widziałem gdy robiłem mini turnieje silników w blitza Musiałem wprowadzić, książkę debiutów bo partie się po prostu powtarzały.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2011 03:07 PM przez IMQANT.)
10-05-2011 03:06 PM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
To może pomóc w grze korespondencyjny. Wystarczy namierzyć jaki program używa przeciwnik, wydobyć z bazy partie jego silnika przeciwko innym silnikom i iść po najniższej linii oporu korzystając jedynie ze statystyk.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

11-05-2011 01:13 AM
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
Myślę, że już niektórzy wpadli na ten pomysł. Smile
11-05-2011 07:08 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Ja na przykład. Ściągałem bazy ze stron publikujących rankingi szachowe i próbowałem grać zgodnie ze statystykami. Większych postępów nie odnotowałem. Najlepiej mi szło (ranking prawie 2400), gdy samemu starałem się decydować, a silnik mi tylko sprawdzał posunięcia.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
11-05-2011 08:33 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: