Programy szachowe zniszczyly szachy

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
ogonnn
*

Ilość postów: 204
Reputacja: - 25 +
przez to duzo mniej interesuje sie szachami, aktualnymi turniejami czolowki.
wiadomo rybka pokona nawet najlepszych graczy,o remis tez ciezko.
porownajcie szachy z okresu 1900-1950 i wczesniej z partiami obenycmi.
mniej liczy sie talent i umiejentnosci bardziej pamiec,znajomosc otwarc..
do tego wiekszosc graczy poznala dobre ruchy w koncowce i grze srodkowej poprzez analize z programem..
do tego w internecie duzo ludzi gra z ukrytym programem
co zmniejsza mozliwosc zwyciestwa do zera.(chyba ze samemu wlaczy sie program,hehe)
gralem regularnie od prawie 10lat..znudziy mi juz sie szachy, przerzucilem sie na gre w brydza gdzie programy jeszcze nie moga wszystiego przeanalizowac..
w partiach dobrych graczy bardzo liczy sie przygotowanie otwarcia
niekiedy cala partia powyzej 30 ruchow jest przygotowana dzieki programom.szachy korenspondencyjne..?nie istnieja dzieki rybce i reszcie programow,takie moje zdanie.zapewne niedlugo wszystkie partie gm-ow grane systemu klasycznego beda konczyc sie remisami.
dobrze Fischer powiedzial kilkanascie lat temu ze szachy sa przeanalizowane
a co bedzie dalej.. jaka jest przyszlosc szachow?
wasza opinia?
13-03-2011 12:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: Programy szachowe zniszczyly szachy
Mam troszeczkę inne stanowisko, ale rzeczywiście silniki szachowe odebrały szachom dawny urok. Myślę, że trzeba się pozbyć nostalgii i się przystosować. Dzisiejsza gra w szachy jest bardziej precyzyjna, bardziej oparta na fenomenalnej pamięci i znajomości teorii. W końcówkach jednak nadal wszystkie te Rybki są g***o warte.

Nie zgodzę się, że ludzie są skazani na przegrywanie z komputerami. Są arcymistrzowie, którzy specjalizują się w ogrywaniu Rybki do zera Wink. Poszukaj w necie. Przewaga silnika wynika z tego, że ludzie się szybko męczą i podejmują decyzje w oparciu o emocje. Było to widać w wielu meczach, gdzie człowiek wygrywał mecz... aż przyszła pierwsza porażka.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2011 01:52 PM przez Admin.)
13-03-2011 01:47 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ogonnn
*

Ilość postów: 204
Reputacja: - 25 +
Mozliwe ze tak jest czlowiek zdola wygrac dluzsza partie,jak ze ma tydzien czasu na odpowiedz i analizuje kilka tuzinow ruchow w przod,o normalnej partii (2h-blitz)wygranej przez czlowieka nie slyszalem od paru lat. ale jak bedzie jak programy osiagna elo powyzej 3500 albo wiecej?To sie moze za kilka lat zdarzyc.Wink+koncowki z ilomas tam figurami ma przeanalizowane.
Wtedy marnie widze szanse ludzi,a i pewnie te wygrane to bialami bo jak sie gra czarnymi z rybka to prawie jak serw od kasparowa Big Grin
13-03-2011 02:32 PM
Admin
Administrator

To ELO to jest ranking programów i nie jest tożsamy z rankingiem ludzkim. Co do końcówek... Tablebase nie są bardziej zaawansowane niż w pozycjach z 5 bierkami!

Co do partii... ja wygrywałem swego czasu z fritzem grając blitza. Po prostu miałem rozpracowaną jego książkę debiutową w paru wariantach. Poza tym arcymistrzowie liczą lepiej niż silniki. Od razu wyrzucają nielogiczne warianty i są w stanie przeliczyć dużo dalej. Nie trzeba do tego długich partii. Myślę, że 90' starczają aż nad to.

Ksawery Tartakower
13-03-2011 03:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
rutra
*

Ilość postów: 285
Reputacja: - 29 +
Takie teraz czasy mamy. Grając przez internet nie mamy pewności czy przeciwnikiem jest człowiek czy ryba. Ale są plusy, np. precyzyjniejsza gra. Taki GM wychowany na programach może osiągnąć poziom 2900 (3000 nie osiągnie, bo ten poziom jest zarezerwowany dla kogoś innego Big Grin). Tablice Nalimova już wszystkie końcówki do 6 bierek mają rozpracowane. A ja się tak zastanawiam, jakby stworzyć program, w którym zaczynamy od np. 10 bierek i pokazuje nam ile ruchów do mata, a jak zostaje 6 bierek przełącza się na tablice nalimova i pokazuje rozwiązanie.

Szachy straciły swój urok, czyżby??? Program to tylko algorytmy, całej gry nie przeanalizują, bo pamięci nie wystarczy, a człowiek potrafi myśleć, sztucznej inteligencji jeszcze nie wymyślono.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Ciekawe co ryba zaproponowałaby białym w 12. posunięciu.

Ciekawe czy ryba wygrałaby końcówke K+S+G vs K 30 ruchów do mata bez tablic nalimova.

"1h szachów = 3h matematyki"
14-03-2011 01:21 AM
Admin
Administrator

6 bierek? Myślałem, że 5... Mniejsza z tym, to nadal bardzo mało. Co do K+S+G/S rybka bez tablebase nie daje rady dać mata. Wink

Ksawery Tartakower
14-03-2011 09:32 AM
rutra
*

(14-03-2011 09:32 AM)Admin napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.6 bierek? Myślałem, że 5... Mniejsza z tym, to nadal bardzo mało. Co do K+S+G/S rybka bez tablebase nie daje rady dać mata. Wink

Z tego co się orientuje kiedyś było 5.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

"Please enter max. 6 pieces (incl. kings).
*** NEW! All 6-men tables online (except 5 vs. 1). ***"

15-03-2011 09:15 PM
Admin
Administrator

Bardzo fajny aplet! Masz gdzieś dostęp do plików z tablebase dostępnych dla silników?

Ksawery Tartakower
15-03-2011 09:39 PM
rutra
*

Niestety nie.

16-03-2011 12:26 AM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Można ściągnąć to z P2P. Wszystko legalne i darmowe. Poszukaj, waży sporo.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

10-04-2011 06:52 PM
Odpowiedz