Książka debiutowa - tworzenie

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Witam.
Czy ktoś się orientuje, w jaki sposób można stworzyć własną książkę debiutową? Może ktoś ma już taką książkę?

Ta zamontowana w Juniorze powoduje, że program nie gra samodzielnie do około 15-20 posunięcia. Takie coś mi się nie podoba, bo nie po to obniżam siłę gry programu, aby zagrał on z siłą arcymistrza cały debiut. Chciałbym stworzyć książkę, w której już po kilku posunięciach program zacząłby myśleć samodzielnie. Byłoby to bardziej zbliżone do siły gracza o rankingu około 2000.

PS. Ja oryginalnego Juniora dostałem od Admina za pisanie postów. Wy też zacznijcie pisać, pewnie Admin kogoś nagrodzi.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

14-04-2011 02:56 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
RE: Książka debiutowa - tworzenie
Gdzieś kiedyś widziałem takie proste książki do zamontowania w Arena... Poszukam, jak znajdę to dam hiperłącze.

amicus certus in re incerta cernitur
14-04-2011 08:48 PM
Efcio39
*

Nikt nie poratuje?

18-04-2011 10:55 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Coś później wymyślę Efcio. Teraz nie mam czasu.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
19-04-2011 07:37 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
robinbuk
*

Ilość postów: 6
Reputacja: - 2 +
Nowy tu jestem i już w takim poważnym temacie się wypowiadam. Moim zdaniem stworzenie ksiązki debiutowej od podstaw
wymaga bardzo dużego naładu pracy (co najmniej 3500 godzin).Chyba szkoda na to czasu .Gotową książkę w formacie ctg
można pobrać np z tej strony : Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Plik Perfect2010 books zawiera dosyć rozbudowaną książkę , która bezwzględnie kończy się po 8-mym posunięciu czarnych . Mam nadzieję , że bedzie Ci odpowiadać .
21-04-2011 08:57 PM
Efcio39
*

Dzięki, ale ja rozbudowaną książkę już posiadam. Chodzi mi o stworzenie bardzo ubogiej książki, takiej powiedzmy - na 5 posunięć do przodu w najpopularniejszych debiutach. :-)

21-04-2011 09:37 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
No nie wiem. Niby możliwe jest stworzenie pliku *.ctg, ale jak to wypełnić treścią to nie mam pojęcia.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
21-04-2011 11:38 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
robinbuk
*

Przed chwilą sprawdziłem czy jeszcze to potrafię (wypełniać treścią plik pgn) . Zaznaczam , że posługuję się fritzem 11 , i nie mam z tym specjalnych problemów . Jeśli Was to interesuje mogę swoimi słowami opisać jak się to robi .
22-04-2011 12:56 AM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 497
Reputacja: - 14 +
PGN to nawet w notatniku zmodyfikuję. Masz w poście Admina format, który nas interesuje.
22-04-2011 02:08 AM
robinbuk
*

Sorry , oczywiście miałem na myśli ctg ( chyba późno już było , pomyłka związana ze zmęczeniem).
1.Najpierw , trzeba przygotować zbiór partii do wykorzystania w książce debiutowej . W formacie np. pgn zebrać
pewną liczbę partii , aby książka dobrze później działała , ważne jest aby każda partia miała wpisany rankingi rywali i wynik .
2.Stworzyć nowy pusty plik .ctg , we Fritzu 11 : Menu -Plik-Nowe-Książka debiutów(o)... otworzy się okienko gdzie trzeba wpisać nazwę naszej nowej książki debiutowej z rozszerzeniem ctg.
3.Zapełniamy treścią : Menu- Edycja - Książka debiutów -Importuj partie ... otworzy się okienko , z którego trzeba odszukać
uprzednio przygotowny plik z partiami , zaznaczyć go , i kliknąć - otwórz.Zależnie od rozmiaru , import trwa od 1 sekundy do kilku minut . Wynik importu widać w prawym panelu Fritza 11 , w postaci drzewa wariantów.
22-04-2011 09:14 AM
Odpowiedz