Problem wspomagania się na turniejach

Odpowiedz 
Problem wspomagania się na turniejach
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: Problem wspomagania się na turniejach
Kramnik jest na coś chory i musi bardzo dużo płynów pić, przez co często udaje się z wizytą do toalety.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
27-06-2011 12:22 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Aleksander
*

Ilość postów: 265
Reputacja: - 31 +
W swoim życiu nigdy nie spotkałem się ze wspomaganiem na turnieju. Jedynie widziałem graczy nieźle opitych, chociaż wątpię, że pomogło im to w myśleniu. Pamiętam jednego, który nie mógł wcelować w dźwignię na zegarze. Big Grin O wspomaganiu znam tylko historie paru graczy. Ostatnio dowiedziałem się o dwudziestoletnim mężczyźnie o kategorii 2300. czyli około mistrza międzynarodowego, który zawsze przychodził wcześniej na salę turniejową. Po przegraniu z I kategorią, zaczął natychmiast ogrywać bez problemu arcymistrzów. Wzbudziło to wśród sędziów wielkie zdziwienie i podejrzenia, że wspomaga się w jakiś sposób, ale nie było dowodu. Krótki rękaw, nic nie było widać w uchu, żadnej czapki czy okularów. Był to turniej na kategorie szachowe, więc wszystkie ruchy były zapisywane na blankietach. Okazało się, że w długopisie miał jakiś niewidoczny laser, który przekazywał do laptopa kolegi w pobliżu pisaną treść. Przyjaciel widział ruchy i z pomocą Rybki mówił mu wszystkie odpowiedzi. Zapewne przychodził wcześniej na salę, aby ten długopis skalibrować czy coś takiego, by działał poprawnie. Organizatorzy dowiedzieli się o oszustwie, gdyż zgodność jego ruchów z Rybką wynosiła 90%. W uchu, lecz głębiej jednak miał malutką słuchawkę.

Szachy dopomogły mi w skrystalizowaniu mego charakteru. W szachach bowiem można zostać mistrzem jedynie wówczas, gdy zna się swe błędy i minusy. Podobnie zresztą, jak w życiu codziennym.
27-06-2011 10:55 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
To nie mogl miec 2litrowej butelki wody na stole?
27-06-2011 06:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
CoZaBzdura
*

Ilość postów: 104
Reputacja: - 3 +
Butelke mogl miec, jednak raczej do picia.
Skroplone uczucia lepiej w toalecie zostawiac, a nie sikac na sali do butli ;-P
28-06-2011 12:40 AM
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
Aha,no chyba ze tak.
28-06-2011 02:27 AM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Właśnie dotarła do mnie informacja, że w Drugim Pucharze Świata w Blitzu Online na ChessCube jeden Serb wspomagał się komputerem. W skutek czego cała drużyna Serbii została zdyskwalifikowana. Smile
16-07-2011 11:29 PM
Odpowiedz 

Skocz do: