Problem wspomagania się na turniejach

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Wiadomo, że jednym z największych zagrożeń dla współczesnych szachów są silniki szachowe. Z tego powodu zrezygnowano z odkładania partii, a analityczny nacisk teorii przeniósł się na debiuty. Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie, nieetyczne posiłkowanie się silnikiem podczas gry w turnieju. Problem nie jest błahy, bo nawet mistrzostwa świata odbywają się w ekranowanych pomieszczeniach, za zawodnicy są przeszukiwani.

Jak myślicie, jak duży to problem? Ilu takich "domowych hackerów" z kamerą w czapce i słuchawką w uchu oszukuje?

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
14-05-2011 03:16 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
RE: Problem wspomagania się na turniejach
O kilku takich przypadkach słyszałem. Wydaje mi się jednak, że to zjawisko może być bardziej powszechne. Zestaw kamera + słuchawki + nadajnik i odbiornik można już kupić za 300 zł. To zerowy wydatek, gdy w turnieju możemy wygrać parę tysięcy. Jak ktoś gra "z głową" to nie wpadnie. Przykład okularów z allegro: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

14-05-2011 04:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Słyszałeś w mediach, czy masz jakieś inne nieoficjalne wiadomości?

Ksawery Tartakower
14-05-2011 05:45 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

To co w prasie i internecie czytałem. Osobiście nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Teoretyzuję.

15-05-2011 12:37 AM
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. Oszustwa podczas Olimpiady.
16-05-2011 08:48 AM
Efcio39
*

Związek francuski sam zawiesił swoich zawodników. Jestem ciekawy, co by zrobili nasi działacze? Big Grin

18-05-2011 03:14 PM
Admin
Administrator

Zamietli pod dywan.

Ksawery Tartakower
18-05-2011 03:46 PM
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
Ciężko w tym miejscu cokolwiek udowodnić bo na większości polskich turniejów organizatorów po prostu nie stać na elektroniczne ekrany, natomiast do regulaminów turniejów coraz częściej wprowadza się zapis o zakazie wnoszenia włączonej komórki na salę gry, jakikolwiek sygnał nawet rozładowanej baterii może się zakończyć automatyczną przegraną .
18-05-2011 05:57 PM
Admin
Administrator

Podobno w Polsce już komuś coś kiedyś udowodnili. Nie pamiętam jednak kiedy to było i w jakim miejscu.

Ksawery Tartakower
18-05-2011 08:15 PM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
Tu wychodzą minusy nowoczesnej technologii. Jeśli ktoś na kurniku gra nadzwyczaj dobrze, bo mu jedna partia wyszła, była grana forsownie przez X posunięć i zgodna z 1. linią rybki to już jest podejżenie o gre programem.

---

Jeśli chodzi o turnieje, to osobiście się nie spotkałem, ale słyszałem to i owo. Czytałem kiedyś, że na pewnym turnieju w Policach jeden chyba m zaczął ogrywać wszystkich GM i miał 100% zgodności z rybką, nie wiem jak cała sprawa się skończyła, czy go zdyskwalifikowali, ale kilku GMów mówiło, że jak się nie przyzna to naskarżą na niego i się przyznał, a potem odwoływał, ale nic to nie dało. Z drugiej strony w Indiach pewien szachista zawsze grał w czapce tłumacząc, że mu zimno, zaczął odnosić sukcesy w kraju, a jak go przeszukali to okazało się, że zażywał środki dopingujące -
(ste)ry(dy)bke.

Cóż te okulary z kamerą, po prostu szok, niespodziewałem się, że technologia jest już tak daleko posunięta, widziałem raz na allegro długopis z kamerą, ale okulary... To co wyprawiają ci oszuści to jest nieetyczne, niegodne szachisty, przecież to ma być gra dwóch inteligentnych osób (powiedziałbym dżentelmenów, ale musiałbym też dodać...? dżentelwomenek?). Moim zdaniem jak ktoś oszukuje a do wygrania jest np. 3k to to jest jak kradzież. W sporcie wyczynowym (chociaż szachy też są wyczynowe jakby nie patrzeć, bo każdy sport, który trwa powyżej 8min. zalicza się do wyczynowych) przyłapią sportowca na dopingu = out na pare lat. Powinni dać jakieś drakońskie kary, albo kontrolować tak jak na lotnisku, czy nikt nie ma np. słuchawek + kamery. Z komórkami tak jak na maturze, zadzwoni/wibracje=out no w szachach ewentualnie walkower, żadnych odstępstw, zero tolerancji dla dopingu. Co prawda komórke na turniej można wnieść, ale nie wolno używać = wyłączona/wyciszona bez wibracji.

"1h szachów = 3h matematyki"
20-05-2011 06:52 PM
Odpowiedz 

Skocz do: