[Artykuł] Suplementy diety poprawiające wydolność podczas gry w szachy

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Chciałbym rozpocząć temat o suplementach diety, które pomagają podczas wysiłku umysłowego. Zacznę od najbardziej popularnej wśród sportowców kreatyny i obecnej w kawie kofeiny.

Journal International Society Sports Nutrition, 8:2, 2011 napisał(a):Brytyjscy naukowcy wykazali, że niedobór snu źle wpływa na zdolności psychomotoryczne sportowców grających w rugby. Wyniki znacząco się polepszyły, gdy sportowcy przyjmowali monohydrat kreatyny lub kofeinę. Przyjmowano od 1 do 5 mg kofeiny na kilogram masy ciała lub od 50 do 100 mg kreatyny na kilogram.

British Jurnal of Nutrition napisał(a):Brytyjskie badania udowodniły, że monohydrat kreatyny stosowany w dawkach po 20 g na dzień, poprawiły pamięć i czas reakcji u wegetarianów.

Perfect Body, 6/2010 napisał(a):Coraz więcej badań wskazuje, ze kreatyna może chronić mózg przed pewnymi formami uszkodzeń, urazami i neurotoksynami. Badania wykazały, że kreatyna chroni przed takimi związkami jak N-metylo-D-asparaginian, malonian, tetrahydropirydyna. Badacze sugerują, że może mieć zastosowanie podczas leczenia choroby Parkinsona. W innym badaniu wykazano, że chroni neurony przed niedotlenieniem.

Muscular Development, 05/2011 napisał(a):Naukowcy podawali kofeinę i placebo wytrenowanym sportowcom w dawce 5 mg na kg masy ciała (przeciętna filiżanka kawy ma około 400 mg). Zażywanie kofeiny poprawiło wydajność fizyczną i umysłową w krótkim okresie czasu, a sportowcy czuli większą energię, przez co mogli wykonać większą liczbę powtórzeń w serii.

W zeszłym roku, gdy wygrywałem Mistrzostwa Słupska Seniorów, byłem na cyklu kreatynowym i uzyskałem - w mojej opinii - wynik powyżej przeciętnej. Był to mój pierwszy turniej po 8 latach przerwy. Być może kreatyna znajdzie zastosowanie również w sportach umysłowych. Zapraszam do dyskusji. Na wszystkie pytania odpowiem.

Temat będę ostro moderował, więc liczę, że się ustrzeżecie offtopic'ów.

Źródła podałem w ramkach u góry.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
14-06-2011 01:35 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
RE: [Artykuł] Suplementy diety poprawiające wydolność podczas gry w szachy
A ta kreatyna nie szkodzi?

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

14-06-2011 07:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Monohydrat kreatyny jest bardzo bezpiecznym suplementem diety. Nie wykazano skutków ubocznych. Najdłuższe badanie trwało 5 lat, przez które monitorowano gościa jedzącego ciągle mono. Bez szwanku dla zdrowia.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
14-06-2011 10:19 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
A wiesz moze jak dziala Modanifil na wydolnosc? Gdzies czytalem ze nie szkodzi,i dlugo utrzymuje koncentracje.
14-06-2011 10:59 PM
Tamaras
*

Ilość postów: 85
Reputacja: - 7 +
Ten Modanifil nie pasuje do tematu, bo to lek, a nie suplement.

Cytat:Prowadzone są badania nad przydatnością modafinilu w leczeniu m.in. choroby Alzheimera, depresji i ADHD. Mimo skuteczności, nie został zarejestrowany jako lek na ADHD z powodu przypadków ciężkiej toksyczności dermatologicznej. Do powszechnych objawów ubocznych należą bezsenność, ból głowy, nudności, nerwowość i nadciśnienie.

Źródło: Kumar R.. Approved and investigational uses of modafinil : an evidence-based review.. „Drugs”. 68(13), ss. 1803-39, 2008
14-06-2011 11:37 PM
ogonnn
*

No fakt nie do konca suplement.Lecz sadze ze to lepsze od kofeiny,badz tauryny/guarany ktora jest czesto w suplementach.
Cytat:A z natury uzależniające specyfiki, których używamy, jak kawa czy amfetamina, są jeszcze gorsze. W połączeniu z naszym zegarkowym trybem życia, wszystkie te usypiacze i pobudzacze wpędzają coraz więcej ludzi w to, co Foster nazywa „pętlą pobudzająco-usypiającą”. Zgodnie z nią, w nocy potrzebują czegoś, by zasnąć, a w dzień szukają pomocy pobudzającej.
Modafinil zmienił reguły gry. Lek należy do kategorii ‘eugeroic ’, co po grecku oznacza ‘dobre pobudzenie’. Daje poczucie naturalnej czujności i przebudzenia bez gwałtownego wstrząsu psychofizycznego, którym objawiają się konwencjonalne stymulanty. „Nie ma efektów podobnych do działania amfetaminy”, mówi Yves. Z tego co mówi, wyraźnie wynika, że po modafinilu nie ma żadnego problemu z zaśnięciem, jeśli mamy na to ochotę.
Lek działa tak dyskretnie, że wielu używających nie odczuwa żadnej zmiany – dopóki sami tego nie chcą. „Nie powiedziałbym, żeby wzmacniał poczucie pobudzenia, czy zmniejszał senność. On po prostu sprawia, że zmęczenie w ogóle do mnie nie dociera”, mówi Yves. „Jeśli mam coś do zrobienia, potrafię się wyraźnie mocniej skupić, jednak podczas np. oglądania filmu, nie czuję zupełnie żadnego efektu.”
wiecej - Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
14-06-2011 11:59 PM
aqq2qw3
*

Ilość postów: 58
Reputacja: - 6 +
Dałeś link do bardzo podejrzanej strony. Poczytałem kilka artykułów i wielokrotnie autor nie wie o czy pisze. To jedynie jego przemyślenia, które mają wyglądać na psedonaukowe. Ten środek, o który pytasz, jest lekiem i jest niedostępny w ogólnodostępnym handlu. Myślę, że nie warto się czymś takim truć.

Bardziej mnie interesuje kreatyna, która wykorzystywana jest szeroko przez kulturystów. Miesięczna dawka monohydratu kosztuje jakieś 30-50 zł w każdym sklepie z odżywkami. Badania nad nią cały czas się toczą i naukowcy dochodzą do bardzo pozytywnych wniosków. Ma ona działanie nie tylko anaboliczne, ale zwiększa również siłę i wytrzymałość mięśni. Co do jej wpływu na sprawność umysłową, to wydaje mi się, że rzeczywiście jeszcze nie wszystko jest jasne.
15-06-2011 01:41 PM
ogonnn
*

Wiem ze jest lekiem,kofeina,tauryna tez sa dostepne w formie leku.
Cytat:Ten środek, o który pytasz, jest lekiem i jest niedostępny w ogólnodostępnym handlu.
Jest dostepny,ale w ue trudno go dostac bo wypisywany tylko na narkolepsje[nadmierna sennosc]
ma plusy i minusy,nieporzadane skutki uboczne moga wystapic po kazdym leku.
Kreatyna w pierwszych badaniach zapowiada sie niezle,lecz sadze ze powstana wkrotce nowe suplementy,skierowane na dokladnie na polepszenie koncentracji/myslenia.
15-06-2011 08:27 PM
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
W jakich pierwszych? Przecież kreatyna jest znana od kilkudziesięciu lat i przeprowadzono już na niej kilkadziesiąt tysięcy testów. Wink
15-06-2011 10:42 PM
ogonnn
*

Nie wiedzialem tego.Nie kilkadziesiat lat tylko prawie 200 Smile
wiec wszystkie badania pewnie juz byly,hehe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2011 12:09 AM przez ogonnn.)
16-06-2011 12:07 AM
Odpowiedz