II edycja turnieju ŚLIMAK

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 3.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Wiadomość
pav
*

Ilość postów: 3
Reputacja: - 0 +
Ponieważ, jak się okazuje nie w tej edycji TL46 nie ma playoffs więc rozpoczynamy rejestrację do Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.. Rejestracja zamykana jest 5go lipca, turniej rozpoczyna się 6go, tempo gry 45 45. Z nowości, można podawać nazwę klanu co będzie brane pod uwagę przy generowaniu dodatkowych tabel.

Paweł
19-06-2011 04:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 14 +
RE: II edycja turnieju ŚLIMAK
Napisz coś więcej.
19-06-2011 09:57 PM
pav
*

(19-06-2011 09:57 PM)Tygrys napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Napisz coś więcej.

Turniej rozgrywany na FICS, tempo 45 45, turniej kołowy bez ograniczeń rankingowych, wszystkie informacje na stronie turnieju Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć..

Zapraszam!
20-06-2011 01:22 AM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
Zastanawiam się nad udziałem w II edycji, ze względu na to, że teraz TL się skończyła i nie będę miał możliwości grać partii wolnym tempem (będę musiał szukać przeciwników). A tu widzę, że 5/6 ma wyższy ranking od mojego a jak to mówią... lepszy przeciwnik lepiej wskaże błędy.

Zanim zgłoszę swój udział mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w regulaminie. Otóż turniej rozpoczyna się 6 lipca, natomiast ja jadę na turniej 9-dniowy (4-12 lipca). Zatem czy mógłbym pierwszą partie odłożyć na termin po 12.07?

"1h szachów = 3h matematyki"
20-06-2011 10:08 AM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Skończ z szachami w internecie, jak chcesz coś uzyskać. Skup się na normalnych partiach granych przy drewnianym stoliku za pomocą drewnianych figur. Dobrze, ze jedziesz na turniej z zapisem. Zobaczysz jak dostaniesz po pale o słabych II i III. Wink Kontynuuj prowadzenie bloga.

amicus certus in re incerta cernitur
20-06-2011 11:13 PM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
Dzięki za miłe słowa Smile krytyka mnie wzmacnia (oczywiście nie do przesady).

Kontynuować bloga... chodzi o tego "rutra-temat prywatny", który pare m-cy temu skasowałem? Może po turnieju.

Cóż... mamy XXI wiek, ludziom teraz w głowie gry, filmy etc. Kiedy wyjdę na podwórko, lub pójdę pobiegać jest mniej osób niż kiedyś. Szachy na tym cierpią, ludzie nie mają czasu. Gra królewska przegrywa rywalizacje z szybkim naciskaniem klawiszy.

Od jakiegoś czasu (nie liczę no ale chyba wyjdzie z pół roku) podczas partii klasycznych (60+10, 45+45, 90) że tak powiem gram w 3D. Diagram na laptopie, a obok laptopa szachownica z ustawioną taką samą pozycją. Włączam dźwięk i gdy przeciwnik wykona ruch taki sam wykonuje na desce. Patrzę w 99% tylko na szachownice (czasem trzeba kontrolować czy się nie pomyliłem w zapisie/w przestawieniu bierek). Zaprzestałem grania na kurze, gram obecnie tylko na FICS tylko tempem klasycznym, jednak w większości ostatnio analizuje swoje partie + rozwiązuje zadania + przerabiam książki. Przez to całe zamieszanie z rankingami wszystkie II i I elo <1800 pchają do grupy A. W grupie B jest narazie tylko 13 osób a ja mam 6 numer startowy. Wiem, że spokojna gra przed laptopem (szachownicą w domu) to nie to samo co na turnieju, ale dam z siebie wszystko, a nawet więcej niż wszystko. Cóż jestem w takim położeniu... geograficznym, że niestety nie ma jak się wybrać na turniej. W tym roku oprócz tego klasycznego (pod kątem tego turnieju ustawiałem wszystkie wyjazdy a właściwie jeden wyjazd, w wasze okolice jade - do Rowów) planuje jeszcze 3 turnieje P'15 rozegrać. Później cóż... matura, po maturze jak wszystko pójdzie zgodnie z planem + zdam prawko to może sobie zrobie Tournee po Polsce o ile $$$ mi na to pozwoli. Póki co nie spieszy mi się z wejściem na liste elowców. Na najbliższym turnieju jak narazie tylko 2 elowców więc nawet do częściówki by brakło. Plan jest prosty, oczywiście nie skupiam się na wyniku tylko na grze w 1. kolejności, jednak chciałbym II wyrobić, bo może do poziomu 1800 jeszcze troszeczkę mi brakuje to jednak mam w planie za rok zrobić kurs sędziowski (później raczej nie będę na turnieju min. P'60 aby II zrobić, chyba, że na lidze).

"1h szachów = 3h matematyki"
21-06-2011 01:47 AM
pav
*

Także gram 3D Smile deska ustawiona i dźwięk na ruch zawonika - gram tak od kiedy pamiętam (no chyba że coś szybkiego).
Mamy na razie 9 zawodników - jeszcze z 5 i będzie turniej z prawdziwego zdażenia Smile
A na twoje pytanie 'rutra' odpowiedzialem na szachowe.pl - sorki ale nie zaglądam tutaj za często... może zacznę?
21-06-2011 02:14 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Zgadzam się z Żabą w tym, że takie coś to nie polepszy już waszej gry. Trzeba jednak spojrzeć na to, jak na coś, co daje dużo przyjemności. Wtedy te wszystkie ligi, zawody itd. zaspokajają pewne potrzeby.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
23-06-2011 01:49 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: