Dzięki za miłe słowa

krytyka mnie wzmacnia (oczywiście nie do przesady).
Kontynuować bloga... chodzi o tego "rutra-temat prywatny", który pare m-cy temu skasowałem? Może po turnieju.
Cóż... mamy XXI wiek, ludziom teraz w głowie gry, filmy etc. Kiedy wyjdę na podwórko, lub pójdę pobiegać jest mniej osób niż kiedyś. Szachy na tym cierpią, ludzie nie mają czasu. Gra królewska przegrywa rywalizacje z szybkim naciskaniem klawiszy.
Od jakiegoś czasu (nie liczę no ale chyba wyjdzie z pół roku) podczas partii klasycznych (60+10, 45+45, 90) że tak powiem gram w 3D. Diagram na laptopie, a obok laptopa szachownica z ustawioną taką samą pozycją. Włączam dźwięk i gdy przeciwnik wykona ruch taki sam wykonuje na desce. Patrzę w 99% tylko na szachownice (czasem trzeba kontrolować czy się nie pomyliłem w zapisie/w przestawieniu bierek). Zaprzestałem grania na kurze, gram obecnie tylko na FICS tylko tempem klasycznym, jednak w większości ostatnio analizuje swoje partie + rozwiązuje zadania + przerabiam książki. Przez to całe zamieszanie z rankingami wszystkie II i I elo <1800 pchają do grupy A. W grupie B jest narazie tylko 13 osób a ja mam 6 numer startowy. Wiem, że spokojna gra przed laptopem (szachownicą w domu) to nie to samo co na turnieju, ale dam z siebie wszystko, a nawet więcej niż wszystko. Cóż jestem w takim położeniu... geograficznym, że niestety nie ma jak się wybrać na turniej. W tym roku oprócz tego klasycznego (pod kątem tego turnieju ustawiałem wszystkie wyjazdy a właściwie jeden wyjazd, w wasze okolice jade - do Rowów) planuje jeszcze 3 turnieje P'15 rozegrać. Później cóż... matura, po maturze jak wszystko pójdzie zgodnie z planem + zdam prawko to może sobie zrobie Tournee po Polsce o ile $$$ mi na to pozwoli. Póki co nie spieszy mi się z wejściem na liste elowców. Na najbliższym turnieju jak narazie tylko 2 elowców więc nawet do częściówki by brakło. Plan jest prosty, oczywiście nie skupiam się na wyniku tylko na grze w 1. kolejności, jednak chciałbym II wyrobić, bo może do poziomu 1800 jeszcze troszeczkę mi brakuje to jednak mam w planie za rok zrobić kurs sędziowski (później raczej nie będę na turnieju min. P'60 aby II zrobić, chyba, że na lidze).