Rutra - mon sujet - reaktywacja

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 14 Głosów - 3.57 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rutra - mon sujet - reaktywacja
Autor Wiadomość
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
RE: Rutra - mon sujet - reaktywacja
Rutra, jak możesz, to nie opisuj partii, bo nikt tego tak naprawdę nie rozumie. Napisz po prostu szybką relację z turnieju i wklej partie. Jak chcesz, to możesz je komentować. Smile
18-12-2011 04:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
yhcazs bardzo chętnie bym wkleił partie, ale niestety na P'10 prowadzenie zapisu pochłonęłoby bardzo dużo czasu (procentowo), a z pamięci nie potrafię odtwarzać Sad

Pare dni temu dowiedziałem się, że do finału ogólnopolskiego (w Ustce, a więc ode mnie bardzo daleko) 3 zespoły awansowały, niestety w ostatniej rundzie zremisowaliśmy, a do awansu brakowało tego zwycięstwa.

"1h szachów = 3h matematyki"
18-12-2011 05:53 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Ustce?? A kto to organizuje??

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
18-12-2011 07:20 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
rutra
*

Nie mam pojęcia, nie wiem też kiedy te zawody się odbędą, na pewno w przyszłym roku Smile Te rozgrywki organizuje szkolny związek sportowy więc nie wiem, tylko nam na zawodach powiedzieli, że finał ogólnopolski odbędzie się w Ustce.

18-12-2011 09:59 PM
rutra
*

Zanim to forum upadnie (?) jeszcze pare słów dodam.

Od turnieju w Rudniku minęło już 9 miesięcy. Przez ten czas wiele się wydarzyło. Wziąłem udział w rozgrywkach 4. ligi, niestety wygrałem tylko 1. partie. W międzyczasie nieco zmodyfikowałem repertuar debiutowy. Byłem na finale wojewódzkiej licealiady drużynowo (a wcześniej finał powiatowy i rejonowy). Zajęliśmy 4. miejsce. Finał ogólnopolski odbędzie się nie w Ustce (tak nam na finale wojewódzkim powiedzieli) a w Łazach koło Koszalina. Jeśli ktoś z finalistów wojewódzkich nie weźmie udziału w finale ogólnopolskim to ewentualnie moglibyśmy w zastępstwie pojechać. Niestety duża odległość, wysokie ceny paliwa, po prostu wysokie koszty uniemożliwiają wyjazd. Ponadto przygotowywuje się do matury i nie trenuje, czasem P'15 pogram. Myślę, że prezentuje wyższy poziom niż przed rokiem. W czerwcu planuje się wziąć za szachy, a w lipcu chcę znowu wziąć udział w turnieju w Rudniku. Może uda się zdobyć ranking elo.

15-04-2012 08:12 PM
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
A coś lepiej grasz? Widzisz różnicę?
15-04-2012 09:03 PM
rutra
*

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ od grudnia nie mam praktycznie styczności z partiami "na żywo". Grałem w moim mieście na turnieju P'10, potem finał wojewódzkiej licealiady (11 rund, tempo P'10) no i w marcu miałem finał powiatowej licealiady indywidualnie tempo P'15. Patrząc na partie na FICS obecnie w lekkim dołku byłem, ale ogólnie trzymałem ranking w okolicach 1700 grając partie P'15. Rok temu ciężko mi było 1600 przekroczyć, a teraz 1600 to standart. Takwięc mogę wywnioskować, że gram lepiej. W tym roku jednak nieco szachy odpuściłem kosztem przygotowania do matury, aczkolwiek trochę też motywacji do treningu brakowało. Mam ok. 15 książek, leżą i się kurzą Sad Zacząłem trenować z młodszym bratem (IV kategoria) gramy partie P'90. Ostatnio miniaturke przegrałem w 13 posunięć, ale 3 partie bez trudu wygrałem.

Rok temu przed turniejem w Rudniku miałem wielkie oczekiwania, chciałem wygrać turniej i wyrobić norme na II, skończyłem na 7. miejscu. W tym roku organizatorzy zmienili w grupie B maksymalny ranking PZSzach z 1799 na 1800 więc w tej grupie zagrają II kategorie. Raczej nie będę się specjalnie przygotowywał grając codziennie partie tempem klasycznym, ale coś w czerwcu planuje potrenować.

Praktycznie wogóle zadań taktycznych nie rozwiązywałem przez ostatnie kilka miesięcy i zdarzały mi się ostatnio na internecie podstawki, nawet hetmana ale to tempo P'15. Myślę, że będę musiał popracować nad powstrzymywaniem się od szybkich nieprzemyślanych ruchów, trochę poćwiczyć taktyke, końcówki i będzie dobrze. Planuje wystąpić w dwóch turniejach w moim mieści tempo P'15, natomiast celem głównym jest lipcowy turniej w Rudniku. W maju matury więc nie będę trenował szachów.

15-04-2012 10:19 PM
Odpowiedz 

Skocz do: