Tak się zastanawiałem tytuł po polsku, angielsku, a niech będzie po francusku
---
Zachwycony progresem formy, wzrostem analizy pozycji,liczenia wariantów etc. etc. postanowiłem reaktywować temat. Poprzedni "temat prywatny" zbyt prywatnie wyglądał. Oczywiście elo>2999 to nadal główny cel
No dobra co się zmieniło, co mnie czeka w najbliższym czasie...
W 2010 miałem wielki problem z formą. Tak jakby coś się zatrzymało, tak jakbym już osiągną szczyt, dalej nie da się. Ranking kurnikowy badzo się zmieniał, był niestabilny. Potrafił jednego dnia spaść o 50-100 oczek, żebynastępnego o te 50-100 wzrosnąć. Miałem problem z postawkami (nie mówie, że teraz niemam ale jest znacznie lepiej), analizą pozycji, jednak przede wszystkim zmorą były końcówki (szkoda mi na wojewódzkich P'10 mając K+2W+4p vs K+2W+2p potrafiłem podłożyć wieże). No ale to już przeszłość (mam nadzieje).
W grudniu 2010 kupiłem 3 tomy końcówek Zerka. 1 część w najbliższych dniach zakończę, moja gra w końcówkach się zmieniła (na lepsze oczywiście), co prawda jeszcze w niedoczasie nie radzę sobie w niektórych prostych wieżówkach, ale jest znacznielepiej niż rok temu. Progres formy zawdzięczam zadaniom na chesstempo (równe 4,5tys. 3308-taktyka 1192-końcówki, przez ok. 2 lata), partiom klasycznym (FICS TL, Powolniak, prywatne partie), no i oczywiście analizie partii. Teraz mam nadzieje, że będziejuż tylko lepiej. Zaopatrzyłem sie ostatnio w 7 nowych książek (w tym 2 z zadaniami) i wreszcie mam materiały do pracy nad szachami.
To by było na tyle, koniec tych wypocin teraz konkrety...
Temat założyłem w celu takim samym jak inni forumowicze. W chwili obecnej oczekuje na mój pierwszy turniej P'90 (jeszcze tylko tydzień). W piątek kończę trening i na 2 dni przed turniejem odizoluje się od szachów. Co byście poradzili, co przez te 5 dni jeszcze mógłbym ewentualnie zrobić. Wiem, że przez 5 dni nic wielkiego nie da się już zdziałać, no ale można kontynuować to co się zaczęło. W planie mam tak jak wspominałem skończyć 1. część końcówek Zerka, rozwiązać 100-200 zadań taktycznych na chesstempo, mam jeszcze ustalone min. 4 partie P'90 na FICS (zapraszam na FICS pon-czw 19:00, wpisujemy w główną konsole "observe rutra" bez cudzysłowia). Po turnieju powiem "pare" zdań jak było.
No i na koniec pierwszego postu pare słów o turnieju...
Tak się akurat złożyło (takie położenie geograficzne), że nie miałem do tej pory możliwości zagrania w turnieju z zapisem, klasycznym, fideowskim. Chciałem rok temu zadebiutować, ale za późno pomyslałem (w Łebie wtedy byłem). W tym roku wszystkie plany wakacyjne tak ułożyłem, aby na początku lipca móc wybrać się na turniej. Turniej odbywać sie będzie w Rudniku nad Sanem. Są 4 grupy turniejowe, ja gram w grupie B do rankingu 1799. W poprzednich latach w grupie B było pełno dwójek i jedynek z rankingiem elo<1800, niestety z niewiadomych powodów (a jak niewiadomo o co chodzi to...) PZSzach zmienił zasady rankingowe już elo to nie to samo co ranking PZSzach. W związku z tym wszystkie II, I i wyższe kategorie elo<1800 umieszczono w grupie A. W mojej grupie jest tylko 15 osób (mam nadzieje, że jeśli już nikt się nie dopisze to przynajmniej 60% się zjawi). Na turnieju chcę zagrać jak najlepiej i niczym się nieprzejmować, wyniki powinny wtedy same przyjść. Niemniej jednak nie ukrywam, że liczę na zrobienie II, a do tego potrzeba aż 7pkt, właśnie przez te rankingowe zawirowania najsilniejsi zwodnicy mają IIIkat. (w przypadku dziewczyn II+). Co będę grał, jakie debiuty wybiorę? To pilnie strzeżona tajemnica, która zacznie się wyjaśniać za tydzień.
No to chyba narazie tyle

Zapraszam do dyskusji.