Turniej tematyczny dla forumowiczów?

Odpowiedz 
Turniej tematyczny dla forumowiczów?
Autor Wiadomość
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
RE: Turniej tematyczny dla forumowiczów?
(14-07-2011 11:28 PM)Aleksander napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Wyobraźcie sobie tytuł IV Mistrzostwa Szachowe Forum Chessnet i zbierające się tłumy na kurniku, które patrzą na rozgrywane partie. Tongue

To by było coś!Big Grin

Na głównym czacie komentarze:
-dlaczego moje zgłoszenie zostało odrzucone
-to jest turniej tematyczny dla forumowiczów, zapraszamy na forum.chessnet.pl

Tak się właśnie zastanawiam, wczoraj grałem białymi przeciwko OKI i w 8pos. straciłem cenne tempo. Jedyną możliwością jaką widzę aby np. rozpracowywać ten debiut przynajmniej wariant klasyczny to oprócz oglądania partii najlepszych, granie korespondencyjnie. Więc jak byśmy zorganizowali taki turniej tematyczny... tylko jak zwykle problem tempa.

Myślę, że dla mnie idealne by było np. P'60 i więcej, ale to by się ciągnęło do roku szkolnego, a jeszcze Powolniak, Team League. Gdybyśmy zorganizowali np. P'15 to możnaby było zagrać 4-5 rund. Można też zrobić np. tak... P'30 i gramy kołówke 1 partia = 1 dzień, kojarzenia wcześniej ustalilibyśmy i wtedy nie trwałoby to wieczność (1 partia max. 1h) a także możnaby było trochę pomyśleć. Zatem ja jestem za P'30, może ewentualnie P'30+15 aby czasu wystarczyło na ewentualną realizacje przewagi.

"1h szachów = 3h matematyki"
16-07-2011 02:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Temat upadł?

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
26-07-2011 02:34 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Brak konkretów. Nie wiadomo kto miałby zająć się organizacją i nie wiadomo jakie terminy komu pasują. Myślę, że lęk przed niską frekwencją onieśmielił trochę Aleksa Tongue
26-07-2011 06:04 PM
Aleksander
*

Ilość postów: 265
Reputacja: - 31 +
Propozycja nie upadła, pomysł wciąż jest w toku. Problem jednak jest w tym, że są tylko rozmyślania, a zero konkretów, dlatego też musimy wreszcie coś postanowić. Wszystkim mogę zająć się ja. Big Grin
1. Kto jest za tym by turniej trwał na dystansie:
- 5 min
- 15 min
- 30 min
Inny czas mi nie odpowiada! Podczas partii klasycznych można by było sprawdzić z programem, a do tego nie chcę dopuścić, a sam turniej ciągł by się tygodniami. Smile Podajcie tabelkę, który czas wam się najbardziej podoba, a który najmniej. Wtedy, np. gdy połowa powie, że najbardziej woli 30 minutowe, a trochę mniej 15 min., zaś drugi powie, że woli 15 min., a najmniej 5 min to wybieramy 15 min. gdyż większość jest za tym.
2. Jaki termin wam najbardziej pasuję? (chcę żeby było nas przynajmniej 10 na turnieju)
- 31 lipiec (niedziela)
- 1 sierpień (poniedziałek)
- inny termin, a jeśli tak to podać kiedy, najlepiej okres czasu, wtedy każdy poda swój idealny i wybierzemy dzień, w którym jest najwięcej chętnych.
Naprawdę tak trudno zorganizować z 8 godzin czasu wolnego? Undecided
Ja osobiście wolę:
- najchętniej 30 min.
- troszkę mniej 15 min.
- najgorzej blitze 5 min., chociaż i to mi się spodoba
Termin pasuje mi dowolny! W końcu mam wakacje. Big Grin

Szachy dopomogły mi w skrystalizowaniu mego charakteru. W szachach bowiem można zostać mistrzem jedynie wówczas, gdy zna się swe błędy i minusy. Podobnie zresztą, jak w życiu codziennym.
26-07-2011 09:15 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Aleksander napisał(a):(chcę żeby było nas przynajmniej 10 na turnieju)
bardzo ambitnie. Z doświadczenia wiem że połowa osób zadeklarowanych nie zagra(czynnik losowy) Tongue
Aleksander napisał(a):Naprawdę tak trudno zorganizować z 8 godzin czasu wolnego?
TAK!! 8 godzin to jest cholernie dużo. Gwarantuję ci, że 2 h to już jest dużo.

Ad1. Jak dla mnie max to 15 min. 5min to strasznie mało, ale dla zabawy można zagrać.
Ad2. Większości na bank pasują weekendy, chociaż z tym też bywa różnie. Obiad u rodziny. Odwiedziny. Niespodziewani goście.

Żeby uniknąć nieskończonego dogadywania się, można umówić się kto w turnieju gra. Następuje losowanie par 1 rundy(powiedzmy 1 tydzień na rozegranie). I gracze dogadują się między sobą o najdogodniejszym terminie. Później wklejają zapis. Tym sposobem można też grać dłuższym tempem.

Żeby uniknąć grania przy pomocy komputera, zawsze można sprawdzić zapis z propozycją komputera i dyskwalifikować takiego delikwenta. Nie gramy o kasę więc takich sytuacji moim zdaniem nie będzie.
26-07-2011 11:02 PM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
(26-07-2011 09:15 PM)Aleksander napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Naprawdę tak trudno zorganizować z 8 godzin czasu wolnego? Undecided

Naprawdę Big Grin

3-4h to jeszcze nie problem, sam ostatnio grywam dużo klasycznych i raz mi sie zdarzyło na P'90, wykorzystać w >90% czas i przeciwnik miał również kilka minut na zegarze, więc prawie 3h gry.

Można by było nieco popatrzeć jak robią inni. Nie podam linku, bo zaraz znowu zostanie wygwiazdkowany Tongue powiem tak... na tym forum, o którym teraz myślę od jakiegoś czasu są organizowane turnieje tematyczne. W przeszłości była to niedziela g. 20/21 tempo P'10, nie wiem jak obecnie, ale z tego co się orientuje to jest P'10+10. Frekwencja... na ogół bywało ok. 5-10 osób. Osobiście grałem ze 2-3 razy. Graliśmy różne gambity, a tych turniejów było już ponad 50!

Obecnie rozgrywki zostały nieco zreformowane. Patrzę właśnie na liste: 4 października - gambit hetmański, tydzień później obrona holenderska i tak tydzień po tygodniu coś innego.

Ja za tydzień wyjeżdżam, więc przez pewien czas nie będę mógł grać, ale później... zobaczymy.

Myślę, że na początek 4 rundy P'15 byłoby odpowiednie (zakładając 2h gry; 2h wolnego czasu).

"1h szachów = 3h matematyki"
27-07-2011 07:21 PM
Odpowiedz