Turniej tematyczny dla forumowiczów?

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Aleksander
*

Ilość postów: 265
Reputacja: - 31 +
Co sądzicie o założeniu turnieju tematycznego, w którym wszyscy będą musieli grać określony debiut, np. obronę sycylijską po 1. e4 c5, gdzie dalej można kontynuować dowolnie. Możemy pójść dalej i grać określony wariant, np. wariant Najdorfa czy jakiś inny, kwestia umowy. Jeśli zgłosi się odpowiednia ilość graczy, proponuję zorganizować turniej na kurniku. Natomiast gdy komuś zależy na swoim rankingu, możemy założyć nowe konta z charakterystyczną cząstką, np. cn. Przykładowo nick może wyglądać tak: cnaleksandercn, cnromuscn, cnrutracn, cnadmincn. Oczywiście cn oznacza w skrócie ChessNet. Co o tym myślicie?

Szachy dopomogły mi w skrystalizowaniu mego charakteru. W szachach bowiem można zostać mistrzem jedynie wówczas, gdy zna się swe błędy i minusy. Podobnie zresztą, jak w życiu codziennym.
04-07-2011 11:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
RE: Turniej tematyczny dla forumowiczów?
cnrutracn Big Grin

Wypowiadałem się na ten temat na szachowe.pl. Tambyły organizowane turnieje z dzikimi debiutami, często kontrowersyjne, bo powstawał niewygodny wariant. Ja zagrałem chyba ze 2 razy. Spodobał mi się gambit morra i dodałem go do repertuaru po 1. d4 c5 2. e4?!

Natomiast naturalne debiuty jak najbardziej. Jeżeli to by bylo coś w stylu gramy przez miesiąc jakiś wariant tempo P'60 to jestem chętny, ale jak to ma być P'10 10 rund to raczej odmówie. Żeby chociaż P'15 jeśli już miałby być to 1-dniowy tur na kurze.

Moje propozycje:

-Gambit Hetmański (najlepiej przyjęty, bo to rzadko spotykane)
-Wariant Ałapina w sycylijskiej
-Obrona Holenderska
-Wariant Botownika w słowiańskiej
-Wariant Najdorfa w sycylijskiej

I może coś bardzo ostrego:

-Gambit królewski

I coś rzadko spotykanego:

-Atak Larsena

I coś dzikiego:

1. a4/h4

---

PS. No to by było na tyle, idę spać, bo jescze tylko 14h50' Smile

"1h szachów = 3h matematyki"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2011 01:11 AM przez rutra.)
05-07-2011 01:09 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tamaras
*

Ilość postów: 85
Reputacja: - 7 +
Jestem za. Na razie jest nas 3. Big Grin
05-07-2011 01:18 AM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Z checia pogram Smile
05-07-2011 12:07 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Jak znajdę czas.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
05-07-2011 01:28 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Aleksander
*

To robimy ten turniej? Big Grin Przydałby się jeszcze nam Efcio, Lady Margaret, Grzybek, Tygrys, lotr, demon_szybkości, _on, CoZaBzDura i IMQUANT. Co do debiutu, z chęcią wybrałbym coś klasycznego, np. obrona sycylijska wariant Najdorfa, partię włoską lub gambit evansa. Czas dla mnie jest obojętny, podczas pisania postu, myślałem o 15 - 20 min., żeby nie zaglądać do programu w trakcie turnieju. Big Grin

Szachy dopomogły mi w skrystalizowaniu mego charakteru. W szachach bowiem można zostać mistrzem jedynie wówczas, gdy zna się swe błędy i minusy. Podobnie zresztą, jak w życiu codziennym.
07-07-2011 02:56 PM
DEMON_SZYBKOSCI
*

Ilość postów: 86
Reputacja: - 16 +
Jeśli byłoby odpowiednie tempo (min. 30min + dodawane cokolwiek; idealnie 45+45; a minimum 30+15), to myślę, że także bym się skusił. Jeśli jeszcze byłoby to na FICS... to cud, miód i orzeszki Wink Smile. No cóż... marzenia nie kosztują Wink

Zapraszam na bloga: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Zapraszam na stronę z książkami szachowymi: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
09-07-2011 04:27 AM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
Proponuje ustalić regulamin.

Najważniejsze podpunkty:

1. Ktoś kto korzysta ze słabej promocji piona chcąc się trochę ponabijać z przeciwnika jeśli zremisuje tę partie nie ma prawa wyzywać, obrażać swojego rywala.
2. Gramy fair play, każdy do każdego ma 100% zaufania i nikt nikogo bezpodstawnie nie oskarża o gre programem.

"1h szachów = 3h matematyki"
09-07-2011 09:03 PM
CoZaBzdura
*

Ilość postów: 104
Reputacja: - 3 +
fajny pomysl.
Tylko problem z czasem.
Ja sie pisze pod warunkiem, ze termin gier bedzie indywidualnie dogadywany miedzy zawodnikami Tongue
14-07-2011 10:48 PM
Aleksander
*

Ja myślałem o jednorazowym turnieju, który odbędzie się najlepiej w te wakacje (większość młodzieży jak ja, wreszcie mamy dużo czasu wolnego). Jeśli pomysł wypali, możemy pomyśleć o kontynuacji. Wyobraźcie sobie tytuł IV Mistrzostwa Szachowe Forum Chessnet i zbierające się tłumy na kurniku, które patrzą na rozgrywane partie. Tongue

14-07-2011 11:28 PM
Odpowiedz