|
Kolejny silnki, który może namieszać - Komodo
|
| Autor |
Wiadomość |
IMQANT
Ilość postów: 180
Reputacja: 39
|
RE: Kolejny silnki, który może namieszać - Komodo
(19-10-2011 09:36 PM)yhcazs napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.W sumie to racja. Coś tam pozmieniają i dają własną nazwę.
Dokładnie!
Powstało nawet wiele stron w których profesjonaliści podają swoje cenne rady a nawet konkretne "przepisy" na silniki szachowe. Jak już pisałem na forum zupa jest gotowa trza ją tylko dobrze przyprawić i mamy nowy silnik czesforum2011  nawet wiem kto jest odpowiednim kucharzem 
(15-10-2011 02:32 PM)Tygrys napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Czas pokaże. Różnice w czołówce są minimalne, mam jednak wrażenie, że silniki pisane są pod inne silniki, czyli nowy Houdini został napisany przeciwko Rybce itd.
Nie sądzę, bo oprócz Rybki kosi sumiennie całą resztę konkurencji zresztą sam autor przyznaje sie ,że korzystał z dorobku innych, co np. Rajlichowi trzeba było siłą(w sumie ponad 30 programistów i ekspertów IT) udowadniać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2011 11:58 PM przez IMQANT.)
|
|
| 19-10-2011 11:52 PM |
|
IMQANT
|
(20-10-2011 12:47 PM)Romus napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. (19-10-2011 01:32 PM)IMQANT napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Od czasów pojawienia się w sieci kliku mocnych silników na licencji open source nie dziwię się, że kolejne powstają jak grzyby po deszczu 
Tylko, że dla mnie nie ma najmniejszego sensu ściąganie gotowego silnika grającego z siła 2500 i wprowadzanie poprawek. Bo wiele się z tego nie nauczę, a właśnie w celach edukacyjnych chcę napisać własny silnik z naciskiem na słowo własny. 
Wówczas będziesz mógł twierdzić ,że jest to twój autorski program.
Mnie osobiście wielce podejrzana wydaje się sytuacja w której nagle w sieci pojawia się "oryginalny" program który w pierwszej wersji gra z siłą 2900 Elo.
O wiele bardziej wiarygodne są projekty ,które na początku grają w granicach 2300-2400 i potem w ciągu kilku lat pracy nad nimi, dołączają do szerszej czołówki, tak było np. ze Stockfishem czy też programami Crafty, Fritz, Spike.
|
|
| 20-10-2011 09:12 PM |
|
IMQANT
|
(21-10-2011 10:30 PM)aqq2qw3 napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Crafty jest o 10 lat starszy od całej reszty. Silnik ma już z 15 lat chyba...
Pierwszy Fritz powstał w 1992 roku !
Spike ma co prawda tylko 7 lat ale był rozwijany przez tych samych autorów na bazie ich własnych programów Cheetah i IceSpell których początki sięgają połowy lat 90.
Glaurung którego kontynuatorem jest Stockfish ma już 10 lat.
Natomiast pierwsza wersja Craft'ego powstała w 1994 roku.
|
|
| 22-10-2011 12:11 AM |
|