50 rekordów szachowych

Odpowiedz 
50 rekordów szachowych
Autor Wiadomość
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
50 rekordów szachowych
Rekordy w różnych dziedzinach sportu czy też powiązane z nimi ciekawostki zawsze budziły wiele zainteresowań ze strony osób interesujących się daną tematyką . Sam przekonałem się o tym pisząc różne artykuły szachowe w tym 50 rekordów szachowych. Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Chciałbym więc rozpocząć cykl postów związanych z tym tematem, będę opisywał pojedyncze rekordy i prosił o komentarze. Za wszystkie uwagi i sugestie będę wdzięczny gdyż jako amator wiem ,że mogą się tam kryć "błędy i wypaczenia" Rolleyes

1.Najsilniejszym szachistom wszechczasów jak dotąd uznawany jest Rosjanin żydowskiego pochodzenia urodzony w Azerberjdżanie Garry Kasparov.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2011 11:44 PM przez IMQANT.)
15-07-2011 11:41 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
RE: 50 rekordów szachowych
Fajny pomysl,ale ubiegl cie juz Tim Krabbé,jego strone z szachowymi rekordami mozna znalezc w necie.Wink
Ale twoja jest w zupenie innym stylu, i po naszemu wiec taka inicjatywe pochwalam.Smile

Cytat:1.Najsilniejszym szachistom wszechczasów jak dotąd uznawany jest Rosjanin żydowskiego pochodzenia urodzony w Azerberjdżanie Garry Kasparov.
Zdecydowanie,IMO na 2 miejscu jest Fischer.

Z ta strona warto sie zapoznac - Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
16-07-2011 03:21 AM
IMQANT
Moderator

(16-07-2011 03:21 AM)ogonnn napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Fajny pomysl,ale ubiegl cie juz Tim Krabbé,jego strone z szachowymi rekordami mozna znalezc w necie.Wink

Tak wiem ,korzystałem też z tej strony przy czym wiele rekordów nie ma u niego a są u mnie i na odwrót. 50 naj... to kwestia subiektywna dlatego każde podejście do tematu może być oryginalne. Kiedyś czytałem książkę 100 postaci (w kolejności według wielkości wpływu) ,które wywarły największy wpływ na dzieje ludzkości. Z wieloma werdyktami autora się nie zgadzałem np. z umieszczeniem Newtona przed Jezusem,ale on sam przyznał że rzecz jest wielce subiektywna i każdy może na to spojrzeć z innej stronyRolleyes
16-07-2011 04:27 PM
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
No rozumiem,twoja lista tez jest fajna.
17-07-2011 04:26 AM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
A może pobijemy własny rekord (tzn. ustanowimy) np. zmówimy się na turniej tematyczny (już w innym temacie padła propozycja) i wtedy będzie najwięcej szachistów w jednym miejscu (kurnik/FICS) grających ten sam wariant jednocześnie Big Grin

"1h szachów = 3h matematyki"
17-07-2011 04:04 PM
_on
*

Ilość postów: 54
Reputacja: - 10 +
Moze rekord ginesa w czyms?
20-07-2011 01:48 PM
IMQANT
Moderator

(20-07-2011 01:48 PM)_on napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Moze rekord ginesa w czyms?

Proszę bardzo

REKORD NR. 2

2. Największa liczbę partii symultanicznych rozegrano w Indiach w grudniu 2010 roku, 1024 mistrzów szachowych stanęło do jednoczesnego boju w symultanach z 20480 szachistami. Wśród nich byli celebryci, ministrowie i politycy. Najliczniejszą jednak liczbę stanowili uczniowie szkół których było 11 tysięcy. W Indiach szachy są popularną dyscypliną sportu między innymi ze względu na sukcesy jakie odnosił i nadal odnosi hinduski super-arcymistrz Vishy Anand.
20-07-2011 01:50 PM
Tamaras
*

Ilość postów: 85
Reputacja: - 7 +
(20-07-2011 01:48 PM)_on napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Moze rekord ginesa w czyms?

Rzuc pomysl. Za to jest kasa...Big Grin
21-07-2011 12:06 PM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
O ile mi wiadomo to nie ma za to kasy. W kwestii formalnej z oficjalnej strony.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. napisał(a):"Ile płaci Guinness World Records swoim rekordzistom?"

Nigdy nie płacimy zawodnikom za ich osiągnięcia - nie pokrywamy też wydatków, nie sponsorujemy ani nie zapewniamy sprzętu. Guinness World Records jest bezstronnym arbitrem bicia rekordów na całym świecie i nie może być zaangażowany w organizację tego typu imprez. Co więcej, nasi rekordziści są podsycani nie poprzez korzyści finansowe, ale poprzez satysfakcję z wytyczenia, osiągnięcia i przekroczenia własnych celów - i uzyskanie dyplomu Guinness World Records.

Jedyne korzyści finansowe jakie zawodnik otrzymuje to z indywidualnych sponsoringu. O ile znajdzie sponsora Wink
21-07-2011 12:16 PM
rutra
*

Ilość postów: 288
Reputacja: - 29 +
Kiedyś chciałem pobić rekord Guinessa w żonglowaniu (kapkowaniu, podbijaniu jak zwał tak zwał) piłką nożną. Trenowałem od 7 roku życia, w gimnazjum doszedłem do 1000 podbić, a już 2 lata później ponad 10tys. (10721 o ile się nie pomyliłem w liczeniu) 2h40'. Chciałem pobić rekord, który wynosił 19,5h i wiem, że jest to realne, bo udawało mi się podbijać piłke coraz więcej razy, rekord rósł w tempie logarytmicznym. Jednak jakiś Brytyjczyk odbijał przez 24h, ja tymczasem od 2 lat nie żongluje (3h, obecnie wolałbym ten czas przeznaczyć np. na rozwiązanie zadań taktycznych lub rozegarnie jakiejś partii tempem klasycznym.

Natomiast wyczytałem, że księga rekordów Guinessa nie przyznaje nagród finansowych, a jedynie jakiś tam certyfikat, oraz...nie każdy rekord jest wpisany do księgi, ponieważ próbę bicia rekordu deklaruje kilka tys. osób miesięcznie i ponad połowie udaje się pobić.

Jednak gdyby tak 1000 mistrzów się zmówiło i zagrałoby w jednym miejscu symultany, każdy po 30 partii (30000 amatorów), to myślę, że jakiś sponsor mógłby się znaleźć, bo zapewne taka impreza by przyciągnęła widzów i sponsor chciałby np. zareklamować się na koszulkach szachistów aby przyciągnąć uwagę kibiców do swej firmy.

"1h szachów = 3h matematyki"
21-07-2011 03:05 PM
Odpowiedz