Romu$ - Dzienniczek

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 16 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romu$ - Dzienniczek
Autor Wiadomość
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
RE: Romu$ - Dzienniczek
Idę zamówić nowy komputer, za 2-3 miesiące zobaczymy o ile wzrośnie moja siła gry korespondencyjnie. Zobaczymy czy to ja gram tak beznadziejnie, czy to mój mózg krzemowy sobie nie radził. Wink
26-01-2012 01:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Silnik 64bit multi processor są na tyle wydajniejsze, że siła gry wzrośnie pewnie o 400 oczek. Jak szybko to już zależy od liczby partii granych równocześnie. Wink

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
29-01-2012 06:35 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Czas napisać parę słów o turnieju tematycznym organizowanym przez Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć..

Z racji tego, że gram Obronę Sycylijską postanowiłem ją doszlifować pod okiem Michała. Kilka niuansów w debiutach zostało wyjaśnionych i przyszedł czas na sprawdzian. W samym turnieju zagrałem nie najlepiej. Gdy stałem gorzej dopisało mi sporo szczęścia. Na komplet punktów nie zasłużyłem!

Zacznijmy od 1 rundy Rafał Olejniczak(jeden ze zdolniejszych graczy u Michała) w partiach ze mną potrafi się skupić i dostaje lepszą pozycję, ale przez brak doświadczenia podstawił figurę i atak się rozpadł. Pozostało wycisnąć. (pierwszy fart). W partiach ze mną gra na dobrą trójkę, ale z juniorami nie potrafi się skupić. Za parę miesięcy powinno się to zmienić.(-1)

W 2 rundzie łatwy punkt z Szymonem, który mógłby grać lepiej, ale brakuje mu zaangażowania.

W 3 rundzie z panem Marekiem. Równa gra w końcówce na niedoczasie podstawiłem pionki, ale chorągiewka jemu spadła pierwsza.(-1)

4 runda z Kordianem. Partia równa, ale w końcówce(S+S/S+G+P) podstawił figurę i pozostało wycisnąć.

5 runda z Mateuszem poszło dużo łatwiej niż się spodziewałem. Udało mi się pionami zepchnąć jego figury na drugą i pierwszą linię. Grożąc matem stworzyłem 2 połączone wolne pionki które partię wygrały. Mam nadzieję Mateusz, że będzie jeszcze szansa zagrać Smile(+1)

6 runda z Leopoldem Bedką (kolejny bardzo dobry junior w turniejach z juniorami spokojnie osiągnąłby dwójkę). Już w debiucie popełniłem poważny błąd który powinien wykorzystać, ale jak to bywa w przypadku braku doświadczenia nie zauważył. W końcówce podstawił figurę i nie było problemów z punktem.(-1)

7 runda z Maćkiem. Zdolny junior, ale niestety przykłada się do partii ze mną. Z góry stawia się na przegranej pozycji, a tak punktów ze mną nie zrobi.

To tak w skrócie. Jak widzicie wynik (-2) nie zachwyca stąd też mój umiarkowany entuzjazm z wygranej.
08-02-2012 08:30 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
To wszystko przez skromność... Mówię wam! Tongue

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
09-02-2012 03:53 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
Krytyczne podejście jest 1000% lepsze, niż bezmyślne zachwycanie się sukcesem. Wielu silnych szachistów zwraca uwagę, że nigdy by nie osiągnęli sukcesu, gdyby nie ich podejście do własnych partii. Sztuką jest rozegrać dobrą partię, po czym znaleźć w niej masę błędów. Łap punkcik!
11-02-2012 09:20 PM
_on
*

Ilość postów: 54
Reputacja: - 10 +
Z jakiej literatury korzystasz ucząc się dragona?
27-02-2012 12:25 AM
Romus
Super Moderator

Wcześniej pisałem, że nie korzystam z literatury. Widziałem 2 książki o tym samym tytule "Accelereted dragon" jedna autorstwa John Donaldsona i Jeremy Silmana, oraz druga Heine Nielsena i Carstena Hansena. Mają niestety ograniczoną ilość opisów słownych i setki partii w każdym wariancie. Na dzień dzisiejszy przeraża mnie uczenie się smoka na każdą możliwą odpowiedź białych(a jest ich dużo). Na razie naukę debiutów ograniczam do partii granych korespondencyjnie i przeglądam na bieżąco partie rozegrane w debiutach które grywam.
27-02-2012 10:48 AM
Romus
Super Moderator

Jak wiecie wyjeżdżamy w niedzielę silną ekipą do Trzcianki. Jak wejdę w marcu na listę elo to będę miał w swojej grupie(<=1700 elo) na płatne miejsce. Smile Głównym celem jest dobra zabawa, ale chciałbym się wcisnąć do pierwszej setki. Mam nadzieję, że uda ukraść się parę punktów silniejszym graczom Smile
27-02-2012 08:32 PM
Romus
Super Moderator

No to mam ranking ELO Big Grin Jestem wśród najlepszych dwu tysięcy graczy w Polsce Big Grin
29-02-2012 03:19 PM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Strach się bać! Big Grin

amicus certus in re incerta cernitur
29-02-2012 03:36 PM
Odpowiedz