Romu$ - Dzienniczek

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 16 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romu$ - Dzienniczek
Autor Wiadomość
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Romu$ - Dzienniczek
Po krótkiej przerwie znowu postanowiłem dać szansę szachom. Nie będzie to mój główny priorytet w życiu, ale chciałbym do końca przyszłego roku wyrobić normy na jedynkę. I poprawić swój ranking elo(1664 - taką posiadam częściówkę) na około 1800 oczek. Oraz podreperować swój ranking korespondencyjnie na LSSie.

Zaczynam jutro od udziału w turnieju w Strzelinku. Turniej P15 w którym sędziuje Michał. Nie spodziewam się świetnego wyniku, bo brak mi świeżości i ogrania. W przyszłym roku będę chciał zagrać 3-4 turnieje. Prawdopodobnie w okresie wakacyjnym.

Na trening tygodniowo postanowiłem poświęcić 10 godzin w tym 3-4 na grę na kurce. Ciekawsze partie, końcówki i kombinacje powklejam. Wink

Zacznę w przyszłym tygodniu w tym mam jeszcze dużo na głowie. Poza szachami planuję dużo czasu poświęcić na programowanie C++ i SDK, obsługę photoshopa(gimpa) i oczywiście pokera. Tongue

Część z was spodziewa się forumowego silnika, ale pracę nad nim zacznę dopiero w przyszłym roku, ale nie spodziewajcie się oszałamiającej siły Wink Będzie to silnik treningowy dla ludzi (elo 1900-2000).

Więcej napiszę jak tylko będę miał konkretny plan Wink
30-09-2011 05:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
RE: Romu$ - Dzienniczek
No to czekamy na relację. Big Grin Ten silnik też by był wartościowy.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

01-10-2011 04:43 PM
Romus
Super Moderator

Powiem w skrócie, bo jak się rozpisywałem to mnie szwagier do roboty gonił. Wink
Pojechałem z planem zdobycia 4 pkt. Co mi się udało, ale poziom był koszmarnie niski, więc powinno być lepiej. Zagrało 29 osób(dwie I, jedna II+ i kilkanaście II). Wygrałem partie które powinienem z juniorami i bardzo słabymi seniorami. Natomiast ilekroć trafiłem na II to tak byłem zapatrzony na przygotowanie ataku, że podstawiałem figury. Dodatkowo każda z tych II grała głupoty!! Po prostu nie wiedziałem jak się za nich zabrać. Mimo ciekawych ataków nie udało mi się ich wykończyć.
Zająłem 9 miejsce, ale gdybym popracował 3-4 miesiące ciężko miałbym szansę na miejsce w TOP3. No nic nie ma co biadolić tylko trzeba wziąć się do roboty. Wink

Planuję przerobić "Program podgotowki I-KMC" jest tam dużo trudnych zadań, które powinny poprawić moją spostrzegawczość i poprawić troszkę ocenę pozycji. Dodatkowe pozycje to "Atacking Manuall" Aagarda, i 2 tomy końcówek Nunna.

Aagarda chcę przerobić dlatego, że chcę troszkę w szachach pokombinować(pobawić się) i pograć tzw. "romantyczne" szachy. Wink Końcówki dlatego, że po turnieju w Łazach zauważyłem u siebie pełno w nich niedokładności, które kosztowały mnie parę punktów.

Grę w debiucie postanowiłem odpuścić, dlatego że niewiele osób grających na moim poziomie ma pojęcie jak grać debiut i jaki debiut grają. Ponadto widziałem ostatnio wywiad z pewnym arcymistrzem który uważał, że debiut można odłożyć na dużo późniejszy etap rozwoju(w przykładzie był podany ranking 2200+).

Przydział godzinowy tygodniowo:
- 6 h kombinacje,
- 2 h końcówki,
- 2 h inne (przeglądanie ciekawych partii, gra online, etc.)
01-10-2011 07:42 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
No trenuj, trenuj. Pomóż też Domince podnieść siłę gry, bo nie mam zawodniczek, a przydałaby mi się chociaż jedna, która grałaby na poziomie 1600.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
02-10-2011 04:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Z Dominiką może być problem Wink Bo mamusia ja gania do prac domowych i odrabiania lekcji, a ona strasznie leniwie zajmuję się obowiązkami. Na razie ustaliłem z nią, że porobimy 3 zadania dziennie, zajmie to chwilkę, ale powinno podnieść jej poziom gry znacznie. Wink Dodatkowo w czwartki ma zajęcia z Tymoteuszem (ten sie ustawił na zajęciach ma 4 dziewczynki i jednego chłopaka Wink ). Mam prośbę abyś mnie informował o turniejach dla juniorów które się szykują. Jak Tymek nie pojedzie z dzieciakami to ja ją zabiorę.
02-10-2011 05:17 PM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Najpierw szkoła, później szachy... Ja bym jednak wybrał szachy, bo 95% rzeczy uczonych w szkole się i tak nigdy nie przyda. Tongue

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

02-10-2011 08:50 PM
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
Trzymac będziem kciuki. Wklejaj co jakiś czas jednak jakieś partie, bo kilkadziesiąt stron samego tekstu nie ogarnę. Tongue
03-10-2011 12:16 AM
aqq2qw3
*

Ilość postów: 58
Reputacja: - 6 +
(01-10-2011 07:42 PM)Romus napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Przydział godzinowy tygodniowo:
- 6 h kombinacje,
- 2 h końcówki,
- 2 h inne (przeglądanie ciekawych partii, gra online, etc.)

Dajesz radę znaleźć tyle czasu? Jestem troszeczkę starszy od Ciebie i mam problem, aby czasami zdążyć zęby umyć. Big Grin

Zastanawiam się, czy się nie podszkolić, bo synek mnie już powoli ogrywa. Dobrze by było, jakbym z synem wspólnie grał w turniejach. Trochę wstyd, że stary dziad będzie dostawał od przedszkolaków, ale trudno. Jak mi powiesz jak wygospodarować trochę czasu w tygodniu, to będę niezmiernie wdzięczny.
09-10-2011 02:38 PM
Romus
Super Moderator

Mam o tyle "łatwiej", że nie jestem zatrudniony nigdzie na stałe i nie mam żony i dzieci. Tongue Jak potrzebuje grubszej gotówki to znikam na parę tygodni/miesięcy. W przyszłości planuję założyć własną działalność i jako programista freelancer też będę miał troszkę czasu wolnego, ale do tego jeszcze daleka droga. Wink

Nie znam dokładnie twojej sytuacji więc ciężko mi coś poradzić. Jeżeli pracujesz od 7 do 15 to jest łatwiej popołudniu coś uszczknąć. Ciut gorzej jest gdy od 9-17, ale zawsze można wstać pół godziny wcześniej, lub później położyć się spać. To już nam daje 3,5 godziny tygodniowo.

Jeżeli jeździsz autobusem do pracy to zawsze możesz porozwiązywać zadania w drodze. Wink
W weekendy możesz pograć z synem w szachy powiedzmy 3-4 partie tygodniowo i to już jest jest kolejna godzina. Smile

Jeżeli pracujesz dłużej niż ustawa przewiduje i prowadzisz do tego bogate życie towarzyskie to będzie bardzo ciężko.
09-10-2011 06:16 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Dla chcącego, nic trudnego. Trzeba jednak z pewnych rzeczy zrezygnować.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
09-10-2011 09:02 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: