Tworzymy własny silnik forumowy!

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Zacznę od tego, że może to być przyzwoity ruch marketingowy oraz promocyjny. Niech silnik nazywa się np. chessnet_pl i będziemy mieli zagwarantowany przypływ nowych użytkowników. Jak dodatkowo stworzymy anglojęzyczną wersję forum (wystarczy jeden dział) to mogą się dziać cuda nad cudami.

Dodatkowo, jeżeli silnik byłby w pierwszej piątce (ciężko, ale nie ma rzeczy niemożliwych), to po powrocie z RPA (za rok-dwa) mogę sponsorować komercyjne wydanie silnika. Do dzieła więc Romuś!

Na początek przekopiujcie do tego tematu linki do poradników o pisaniu silników oraz podepnijcie ten temat.

Pozdrawiam i do usłyszenia!

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

24-10-2011 11:33 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
RE: Tworzymy własny silnik forumowy!
Efcio zejdź na chwile na ziemie!! Pisanie silnika jest cholernie pracochłonne. Dodatkowo sensowne materiały są w języku angielskim, który wprawdzie rozumiem, ale mam problemy z techniczną paplaniną. Jeżeli w ogóle zacznę to najwcześniej w połowie przyszłego roku. Chyba że satysfakcjonuje Ciebie(Was) ściągnięcie gotowego źródła i zmiana kilku linijek kodu, bo mnie NIE!!
24-10-2011 01:11 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 14 +
Myślę, że warto poszperać w źródłach silnych silników, aby zobaczyć jak one funkcjonują. Później można spróbować własnych pomysłów.
25-10-2011 09:30 PM
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
Ja nie mam pojecia jak wy chcecie zrobic silnik. Jest jakis program ktory pomaga zrobic szachowe engine? jakies kompendium,faq? Nie potrzebna jest bardzo dobra znajomosc c++,asemblera, czy cos takiego?

25-10-2011 10:21 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
A czy gdzieś napisaliśmy, że nie znamy języka C? Poradników jest troszeczkę, silnych silników na open source jeszcze więcej...

Zresztą ja nie widzę nawet potrzeby BARDZO DOBREJ znajomości, tym bardziej, że przy pisaniu silników nie korzysta się ze środowiska graficznego itp. Proste pętle i instrukcje.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
25-10-2011 10:26 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ogonnn
*

Ilość postów: 206
Reputacja: - 26 +
Moze to proste dla niektorych,ja bym nie wiedzial od czeo zaczac.
W to ze engine sciagnie tu wiecej ludzi watpie chyba ze rzeczywiscie zalapie sie do top 10-20 programow.
A zreszta po co wiecej ludzi? Jak dotad to na forum przychodzi wiecej niz odchodzi,takie mam wrazenie.

25-10-2011 10:34 PM
IMQANT
Moderator

Ilość postów: 180
Reputacja: - 39 +
Jest to na razie luźny pomysł i wcale nie ma na celu ściągnięcie na forum większej liczby użytkowników, co do poradników, FAQ, i i innych stronek temu poświęconych pisałem o tym w tym temacie Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Na temat programowania silników powstało też w Polsce kilka prac magisterskich są nawet publikowane w necie.
26-10-2011 09:38 AM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
Konkretnie to w tym poście Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. . Mam ten post podlinkowany u siebie. Dodany do zakładki programowanie-szachy, ale na dzień dzisiejszy wole inaczej spędzić swój czas wolny. Pewnie przez takie myślenie nigdy go nie napisze. Tongue Sznurki już dawno przejrzałem i mam swoich faworytów, ale na konkretną analizę przyjdzie czas później. Podstawi kilku języków programowania znam w końcu kręci mnie to od kilkunastu lat Wink Możliwe że Michał ma rację i nie będzie to aż tak skomplikowane jak mi się wydaje. Tongue
26-10-2011 01:21 PM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Napiszecie, a ja, jeżeli pozwolą finanse, pomogę to wydać. Mam nadzieję, że nie będzie to trwało 10 lat. Wink

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

27-10-2011 12:03 AM
Odpowiedz