Jakie turnieje najchętniej grywacie?

Ankieta: Jakie tempo rozgrywania partii preferujecie?
blitz (do 5 minut)
szybkie (do 30 minut)
klasyczne (powyżej 1h na zawodnika)
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
Jakie turnieje najchętniej grywacie?
Autor Wiadomość
lotr
*

Ilość postów: 24
Reputacja: - 7 +
RE: Jakie turnieje najchętniej grywacie?
Klasyczne. Zdecydowanie i ostatecznie! Smile
07-07-2011 11:07 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
DEMON_SZYBKOSCI
*

Ilość postów: 86
Reputacja: - 16 +
Zależy od tego czy w realu czy na necie Smile.

Jeśli na necie to preferuje 45+45 jako sposób na maksymalne zmęczenie siebie (niekiedy 60+10 albo 60+30) Smile. Natomiast jak gram ze znajomymi to zwykle 30+30 albo 15+15, a jak chcę się wyżyć i trochę darmowej adrenaliny to grywam na 3 lub 5 minut. Jednak to ostatnie tempo traktuję jako forma odprężenia, sprawdzenia nowych pomysłów i tego, które elementy są dla mnie "tabula rasa".

Natomiast partii powyżej 1,5g na zawodnika nie grywam praktycznie w ogóle: po prostu to już zbyt długie tempo jak dla mnie. Na takim to jedynie w realu mógłbym pokimać nieco Wink.

PS. Ogromnie wciąga mnie granie w lidze szachowej (tempem 45+45; 2-3 partie tygodniowo), więc kolejny sezon nie odpuszczę Tongue. Zwłaszcza, że towarzystwo jest naprawdę fajne, a przy okazji można się nieźle spocić. Przynajmniej ja dostaję regularne lanie... co mnie cieszy, bo wiem, że jeszcze dużo przede mną do poznania i zrozumienia Wink

Zapraszam na bloga: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Zapraszam na stronę z książkami szachowymi: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
09-07-2011 04:34 AM
rutra
*

Ilość postów: 289
Reputacja: - 29 +
Zaznaczyłem opcje nr 2, ale to dlatego, że nigdy nie grałem blitza i klasycznych, natomiast obecnie mam już za sobą 5 partii w turnieju klasycznym. Plusem turnieji szybkich jest to, że są krótkie, można sobie na 1-2 dni przyjechać i szybko się skończy. Jednak na dzień dzisiejszy na chwile obecną uważam, że nie ma lepszego tempa na turnieju jak tempo klasyczne. W szybkich dostaje pozycje, w której chciałbym 10min. pomyśleć, ale tyle mam na dokończenie partii i muszę grać intuicyjnie, upraszczać. Zatem jak dla mnie turnieje klasyczne są najlepsze.

"1h szachów = 3h matematyki"
09-07-2011 08:44 PM
Kępice moje miasto

Ilość postów: 108
P-15 standardowe i najlepsze moim zdaniem
11-10-2011 12:12 AM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Dlaczego najlepsze? Najlepsze do czego?

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

16-10-2011 09:20 PM
rutra
*

Ilość postów: 289
Reputacja: - 29 +
(11-10-2011 12:12 AM)Kępice moje miasto napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.P-15 standardowe i najlepsze moim zdaniem

Czyżbyś nie grał klasyków?

Najlepsze od P'60 wzwyż. P'15 mają to do siebie, że można je rozegrać w 1 dzień. Natomiast na klasyki trzeba czekać czasem nawet rok. Żeby rozegrać dobrą partie trzeba troche pogłówkować. Na P'15 jak się chwile zastanawia zaraz trzeba upraszczać, bo może czasu braknąć. Ja nawet gdy na klasycznych gram o wiele za szybko bardzo rzadko tracę mniej niż 15 minut, chyba, że przeciwnik gra słabo a ja zdobędę przewage taką, którą mógłbym zrealizować z zamkniętymi oczami Smile

"1h szachów = 3h matematyki"
20-10-2011 10:48 AM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Dużo szachów szybkich = słaba gra w klasykach. Może się mylę, ale uważam, że szachy szybkie powinno się w pewnym momencie ograniczyć jeżeli chce się robić postępy.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
20-10-2011 02:51 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz