Kępice moje miasto - partie

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kępice moje miasto - partie
Autor Wiadomość
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,061
Reputacja: - 117 +
RE: Kępice moje miasto - partie
Będę złośliwy, ale Awerbach - Comprehensive Chess Endings 5: Rook Endings, 1987. Stara książka i ciężko ją dostać. Praktycznie jest to encyklopedia końcówek wieżowych. Jak to opanujesz nie będzie na ciebie mocnych. Wink Na końcówki wieżowe natrafisz jeszcze przy wariantach wymiennych.
20-01-2012 02:50 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 14 +
Admin poleca zawsze taką rosyjską książkę, ale nie pamiętam tytułu. Poszukaj na forum. Wink
20-01-2012 04:38 PM
Kępice moje miasto

Ilość postów: 108
natrafie tak ale tylko wtedy kiedy wczesniej zostaną wymianione lekkie figury i hetmany
24-01-2012 12:40 AM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
(20-01-2012 04:38 PM)Tygrys napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Admin poleca zawsze taką rosyjską książkę, ale nie pamiętam tytułu. Poszukaj na forum. Wink

Lewenfisz, Smysłow

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
24-01-2012 01:24 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Kordian jest sposób, aby szybciej zrobić jedynkę Wink Wystarczy pograć w trójmieście odpowiedni turniej Smile np. Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć..
13-02-2012 09:18 PM
Kępice moje miasto

Kępice moje miasto - dywagacje na temat polepszenia własnej gry
Po przemyśleniu za i przeciw nie jestem zadowolony z trójki ani z tego że kiedyś być może będe miał jedynkę rozwiązywać zadania zaczałem na stronie CHESSTEMPO ale póki co nic mi one nie dają WYBRAŁEM DZIAŁ MOTYWY TAKTYCZNE większość rozwiązuję prawidłowo CO TU ZROBIĆ ŻEBY PRZYSZŁO ZA JAKIŚ CZAS IM?? Oczywiście żartuje , ale nie powiem że denerwują mnie ci z którym w odróżnieniu ODEMNIE WSZYSTKO PRZYCHODZI Z ŁATWOŚCIĄ
nie mam zamiaru rzucać nazwiskami ale wiem że kilku takich jest w Slupsku lub w jego okolicach
MĘCZY MNIE PYTANIE JAK to niektorzy to robią , czy to TRZEBA MIEĆ TALENT JAKĄŚ DZIWNĄ GŁOWE CZY TRZEBA COŚ BRAĆ PRZED ZAWODAMI , umie mi ktoś odpowiedzieć , czy zna ktoś środki dzięki ktorym lepiej sie gra?
w sumie stracilem pierwsze miejsce w ostatniej rundzie turnieju
ale jako jedyny ogralem ZWYCIĘZCE od ktorego o stokroć gram LEPIEJ , nie rozumiem jak ROMAN MÓGŁ z nim przegrać ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2012 03:19 PM przez Tygrys.)
16-02-2012 07:51 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 14 +
RE: [Wyniki] Turniej klasyfikacyjny dla dzieci i dorosłych 6-7.02.2012
A o co chodzi?!
16-02-2012 10:52 PM
Kępice moje miasto

Przeczytaj dokładnie mój post to zrozumiesz
16-02-2012 11:10 PM
Romus
Super Moderator

Po kolei. W pierwszym turnieju Kordian cholernie ciężko jest zrobić II kat. W turnieju u Michała grały tylko dwie dwójki. Dodatkowo Twoja beczka obniża ci średnią o prawie o 100 pkt(2 wygrane więcej wymagane niż przy III kat).

To dobrze że rozwiązujesz zadania. Zarejestruj się na chesstempo i rozwiązuj zadania o wyższej trudności. W miarę jak będzie ci rósł ich ranking to będziesz dostawał trudniejsze zadania(tak to wygląda na ideachess).

Jedna partia Kordian drugiej nie równa. Zagraj z panem Gryglewiczem 100 partii i zobacz jaki będziesz miał wynik. Ja przegrałem z Tadeuszem na własne życzenie, ale tak to bywa jak się chce zagrać najlepszą partię turnieju i przesadzi się z agresją zapominając o obronie.
17-02-2012 04:04 AM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Coś ty taki płaczliwy. Pojedź gdzieś na turniej, gdzie grają same II i I, a wtedy oszacujesz swoją siłę. Nie lubię turniejów, w których ogrywam początkujących.

amicus certus in re incerta cernitur
17-02-2012 04:14 PM
Odpowiedz 

Skocz do: