Czy gry komputerowe psują karierę szachistów?

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Zapraszam do dyskusji. Niech impuls stanowi artykuł mojego autorstwa do jednej z gazet: Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
01-12-2011 12:27 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
RE: Czy gry komputerowe psują karierę szachistów?
Dobry artykuł. Myślę, że masz sporo racji i uzasadnione obawy. Gry komputerowe odmóżdżają.
01-12-2011 08:17 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
Nikt nic nie napisze?
03-12-2011 10:06 PM
_on
*

Ilość postów: 54
Reputacja: - 10 +
Myślę, że nie tylko szachistów. Pewnie 90% utalentowanych ludzi marnuje się obecnie przez gierki. Za 20 lat będziemy mieli społeczeństwo debili. Już, jak zauważył autor artykułu, z licealistami dużo łatwiej pogadać o WOW niż o polityce.
04-12-2011 03:48 PM
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
To ja na pewno należę do ludzi, którzy marnują życie przed komputerem Sad. Chętnie porobiłbym bardziej pożyteczne rzeczy, ale nie mogę. To silniejsze ode mnie. Pewnie dlatego, że większość moich znajomych umie jedynie grać, nic poza tym. W artykule jest sporo prawdy. Miazga... Sad
04-12-2011 04:03 PM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Widzę że temat ruszył, to i ja się wypowiem.
Problem uzależnienia od gier jest, i jest to jeden z najpoważniejszych problemów społecznych ostatnich lat. Niestety nasi politycy nie zwracają na to uwagi. Największe poruszanie jest wtedy, jak jakiś szczyl wpadnie do szkoły z pistoletem i robi sobie Dooma. Niestety szybko temat przycicha. Wiele razy czytałem też o zatrzymaniu krążenia itd. podczas wielogodzinnego przesiadywania przed kompem. Zdarzały się też morderstwa, bo jeden debil drugiemu zabrał jakiś mieczyk, czy inną siekierę w gierce. Szkoda, że zjawisko nie jest bardziej nagminne, to nieprzystosowane jednostki same by się wybiły i poumierały, nie przekazują dalej swoich spierdzielonych genów.

Co jest ratunkiem?? HOBBY! ZAINTERESOWANIA! SPORT!
Niestety coraz więcej patologicznych szczyli dorosła i spłodziła własne dzieci, które rosną na podobnych dewiantów. W takich warunkach można zapomnieć o rozwijaniu pożytecznych zainteresowań. Zobaczycie za kilka lat! Już dawno nie czytałem podobnego tekstu, do tego, który napisał Michał. Bardzo dobrze, że zwrócił uwagę na aspekt społeczny zjawiska. Duży plus!

amicus certus in re incerta cernitur
04-12-2011 04:17 PM
Grzybek
*

Ilość postów: 216
Reputacja: - 12 +
Uważasz Żaba, że w Polsce nikt nie zwraca uwagi na problem?
04-12-2011 11:30 PM
ziz99
*

Ilość postów: 76
Reputacja: - 29 +
Jeden ze znanych mnemoników m.in o pozytywnym wpływie szachów na pamięć i negatywnie o TV.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
07-12-2011 02:04 AM
rutra
*

Ilość postów: 289
Reputacja: - 29 +
Ostatnio na jednym czacie ktoś zapytał o jakąś wełne w minecrafcie. Napisałem mu w przenośni, że to gra dla dzieci neo. Od razu pretensje do mnie.

Wszystko jest dla ludzi ale z umiarem. Sam kiedyś grałem w FIFE, czy jakieś wyścigi samochodowe nie mówie, że to złe, ale na pewno strata czasu. Najgorzej jak już ktoś jest tak uzależniony, że rzeczywistości nie od różnia od wirtualnego świata. Obawiam się, że nic nie da się zrobić, a tymbardziej nasz rząd. Wystarczy zakazać produkowania tych gier (tu mam na myśli strzelaninki i te skrajne przykłady).

"1h szachów = 3h matematyki"
08-12-2011 03:50 PM
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,062
Reputacja: - 117 +
rutra napisał(a):Wystarczy zakazać produkowania tych gier (tu mam na myśli strzelaninki i te skrajne przykłady).

Czyli twoim zdaniem powinniśmy pozbawić pracy kilka milionów wykształconych osób? Każda strzelanka i gra niekoniecznie dla dzieci ma ograniczenie wiekowe. Gun (18+), GTA(16+) wszystko zależy od kraju w którym żyjesz. To że rodzice nie stosują się do zaleceń wiekowych to już nie wina programistów.
Ja osobiście szanuje pokolenie minecraft. Podziwiam Notcha(twórce gry) gra jeszcze w wersji beta zarobiła ponad 50 mln $, a zaczynała jako mały niekomercyjny produkt Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2011 04:28 PM przez Romus.)
08-12-2011 04:25 PM
Odpowiedz