książki w necie

Odpowiedz 
książki w necie
Autor Wiadomość
moonair
*

Ilość postów: 4
Reputacja: - 1 +
książki w necie
jeśli ktoś szuka jakiejś książki szachowej w języku angielskim lub rosyjskim to meldować w tym temacie.Z chęcią wspomogę linkamiSmile.
10-12-2011 06:48 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,062
Reputacja: - 117 +
RE: książki w necie
MoonAir Smile Ciesze się, że w końcu się odezwałeś Wink Nie ładnie się ukrywać Tongue
Temat e-booków jest dość dyskusyjny. Mam nadzieję, że Michał go nie zamknie, ale ostateczna decyzja należy do niego.
10-12-2011 07:02 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Posiadać można. Nie można udostępniać. Ja nic nie udostępniam, więc mam sumienie czyste. Jak chcecie, to ryzykujcie. Ja nalot o 6 rano już miałem raz i drugi raz nie chcę. Wink
Pozdrawiam.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
10-12-2011 07:31 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kongo
*

Ilość postów: 153
Reputacja: - 15 +
A co to jest udostępnianie?
10-12-2011 07:49 PM
ogonnn
*

Ilość postów: 207
Reputacja: - 26 +
Z tego co wiem 15 lat po opublikowaniu ksiazki/gry koncza sie prawa autorskie,tyle co do legalnosci. A druga sprawa. Gdzie kupie 'Zycie Michaikla Tala' albo 'Szachy to moje zycie' Karpowa? Ksiegarnie dawno nie maja juz tych tytulow. Na Amazon ich nie ma. To jak szukanie igly w stogu siana.
Ten sam problem jest z grami - chialbym pograc w CMa00/01 albo stracraft, gry w ktore gralem gdzies z 10-15 lat temu. Gdzie je znajde? Napewno nie w sklepie z grami. Na amazon tez nie ma co szukac.
Ja przy okazji dam link (w pelni legalny) do pierwszych rozdzialow bardzo swiezej ksiazki G.Kasparowa - polecam Smile

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
(klikamy na obrazek w lewej gornej czesci)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2011 08:03 PM przez ogonnn.)
10-12-2011 07:59 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 13 +
Zamiast snuć przypuszczenia, polecam Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.. Nie ma tam mowy o jakichś tam 15 latach, bo to bzdura, tylko o kilkudziesięciu latach od... śmierci autora. Big Grin
10-12-2011 08:04 PM
ogonnn
*

Ilość postów: 207
Reputacja: - 26 +
Aha. Chyba ze cos mi sie pomieszalo i sa inne przepisy z innymi rzeczami niz gry. Ale jest tez problem - gdzie kupic stare ksiazki?
Lepiej sie czyta ksiegi papierowe niz e-booki ,a i komputera do lozka nie wezmiesz. Ja nie znosze ebookow. Zaloze sie ze brak nowych edycji starszych ksiazek jest zwiazane z notacja szachowa,ktora zmienila sie w latach 80-tych, i nikt nie ma prawa do zmiany tresci, szczegolnie jesli autor nie zyje/nie da zgody,nie jest tak ze nie ma entuzjastow.
Oczywiscie moge sie mylic Wink

10-12-2011 08:20 PM
Tygrys
Super Moderator

Ilość postów: 499
Reputacja: - 13 +
Nie ma starych wersji i już. Nie ma dlatego, że istnieją prawa autorskie. Gry to inna kategoria niż e-booki. Gier nie możesz nawet pozyskiwać, jak ich nie kupiłeś.
10-12-2011 08:29 PM
moonair
*

Ilość postów: 4
Reputacja: - 1 +
Ciekawe podejście do praw autorskich miał swojego czasu Bogdan Zerek .Jego książka "Nauka gry w szachy dla zaawansowanych" cz 1-4, to nic innego tylko plagiat Kotowa "Szachowy dorobek Alechina".Porównywałem obydwie i .....kropka w kropkę to samo(tyle że rozdziały pozamieniane).Oczywiście firmuje książkę swoim nazwiskiem Smile.

Jeśli chodzi o odnośniki do e-boków, to lepiej zrobię podając jeden gdzie jest dosłownie wszystko,a jeśli ktoś będzie miał problem odnaleźć się w gąszczu linków wtedy pomogę umieszczając tutaj.

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Aby zobaczyć sekcję angielską potrzebna jest rejestracja,rosyjskie można ściągać bez.
Dla zachęty zapodam dobrą książkę z etiudami dla szachistów-praktyków:
Пожарский В. А.
«Шахматный учебник в этюдах»
10-12-2011 09:17 PM
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Jeżeli ktoś chce odnaleźć e-booki, to przy obecnych możliwościach googla, nie powinno to stanowić problemu.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
12-12-2011 12:19 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz