Witam,
zgodnie z niegdysiejszą namową admina (zadawałem za dużo pytań

), zakładam swoją własną kronikę szachową. Podejrzewam, że przez jakiś czas może być więcej pytań niż jakiś konstruktywnych informacji, ale może nie będzie tak źle.
Z szachami miałem poważniejszy kontakt w czasach SP, czyli już prehistoria. Grałem wówczas około rok w KKSz w Krakowie, notabene planuję znowu się do klubu wybrać (co środę są turnieje klubowe z dość silną obsadą tzw. "szachowe środy").
Generalnie zajmuję się ogólnie pojętym treningiem pamięci (mnemotechniki, mapy myśli, metody nauki j. obcych itp.), a szachy przy okazji zacząłem traktować jako przyjemne (chwilami nawet dość czasochłonne) uzupełnienie treningu umysłowego. Co więcej, planuję wykorzystać TPL (tabelę pamięciową Lorayne) do przyśpieszonej nauki wariantów debiutowych. Właściwie mam koncept gotowy, zastanawiam się jedynie nad techniczną składnią projektu. Nawiasem mówiąc, co potrafi pamięć wyćwiczona to dwa linki jako przykłady:
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Ciekawi mnie również, jak wyglądałaby praca umysłowa/postępy takiej osoby w szachach. Podejrzewam, że w debiutach mogłaby być w krótkim czasie biegła. Mam kontakt z osobami z branży, ale nie miałem jak dotąd okazji poznać nikogo, kto regularnie zajmuje się treningiem pamięci i równolegle grą w szachy na nieco wyższym poziomie.
Wracając do tematu, jako że dawna pasja wróciła i co gorsza

, nasila się, chciałbym w miarę możliwości podnieść poziom gry. Gram słabo i nierówno, nawet nie zaryzykuję żeby oszacować swój ranking. Blitzów (3-5 min) na kurniku nie umiem grać, leją mnie nawet „artyści” z b. niskim rankingiem. Robię tak dziecinne błędy/podstawki, że nie ma co opisywać. W dodatku „złej baletnicy...”, osłabia mnie ta jałowo zielona szachownica... W szachach korespondencyjnych (gdzie można spokojnie podumać), czy nawet partiach 15-20 min już czuję się lepiej. W takich przypadkach równą grę mogę prowadzić nawet z rank. 1700.
Biorąc pod uwagę fazy partii, to na dziś najwięcej pytań mam do debiutów. Wreszcie zakupiłem dobrą pozycję na amazon.de – tj. „Schacheröffnungen richtig verstehen”
– S. Collins. Przy okazji kupiłem też „Der Aufbau eines Eröffnungsrepertoires”, ale w niej jest bardziej ogólne omówienie problemów przy otwarciach (nowinki, plan gry, debiut – styl gry itp.), niż samych debiutów. Razem z tamtymi zakupiłem jeszcze „Schach verstehen Zug um Zug” - John'a Nunn'a. Omawia bardzo szczegółowo (jak sam tytuł wskazuje) wszystkie trzy fazy gry - jak dla mnie jedna z lepszych książek (na razie ją tylko kartkowałem). Nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem jak wykorzystywać fałszywe ruchy/wolną twórczość przeciwnika w debiucie (niezgodne z teorią/gł. wariantami) – czyli gra typowych „kurnikowców” do 1500. Zacząłem ostatnio dużo uwagi poświęcać grze pozycyjnej i to poniekąd pomaga mi unikać niekiedy kosmicznych błędów, aczkolwiek nie zawsze. Z drugiej strony, są opinie że do ELO 2000 to nie ma co sobie zawracać głowy teorią debiutów, a już wkuwanie wariantów to jedna z najmniej produktywnych metod treningowych. Zatem nie wiem jak/i czy (biorąc pod uwagę mój beznadziejny poziom) powinno się prawidłowo pracować z debiutami....
Skoro wspomniałem wcześniej o postępie, zastanawia mnie też relacja wiek – progres? Wspomina o tym na swoim blogu GM Bartel
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. Kolejny przykład to były MŚ w zapamiętywaniu Dominic O'Brien. Jak wyliczyłem na podstawie jego książki, z mnemotechnikami zetknął się po raz pierwszy w życiu w wieku ok 32 l., a niewiele później był już najlepszy na naszym globie.
Jak na początek może wystarczy narzekania
Muszę szczerze przyznać, że tworzycie ciekawe, przystępne tematyczne forum, na którym można się czegoś dowiedzieć, merytorycznie podyskutować. Przy okazji, dla pasjonatów i nie tylko, polecam podobne o meteorologii (prognozy modeli numerycznych) na
Pozdrawiam
ziz99