ziz99 - trening amatora

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ziz99 - trening amatora
Autor Wiadomość
ziz99
*

Ilość postów: 76
Reputacja: - 29 +
ziz99 - trening amatora
Witam,
zgodnie z niegdysiejszą namową admina (zadawałem za dużo pytańSmile), zakładam swoją własną kronikę szachową. Podejrzewam, że przez jakiś czas może być więcej pytań niż jakiś konstruktywnych informacji, ale może nie będzie tak źle.

Z szachami miałem poważniejszy kontakt w czasach SP, czyli już prehistoria. Grałem wówczas około rok w KKSz w Krakowie, notabene planuję znowu się do klubu wybrać (co środę są turnieje klubowe z dość silną obsadą tzw. "szachowe środy").
Generalnie zajmuję się ogólnie pojętym treningiem pamięci (mnemotechniki, mapy myśli, metody nauki j. obcych itp.), a szachy przy okazji zacząłem traktować jako przyjemne (chwilami nawet dość czasochłonne) uzupełnienie treningu umysłowego. Co więcej, planuję wykorzystać TPL (tabelę pamięciową Lorayne) do przyśpieszonej nauki wariantów debiutowych. Właściwie mam koncept gotowy, zastanawiam się jedynie nad techniczną składnią projektu. Nawiasem mówiąc, co potrafi pamięć wyćwiczona to dwa linki jako przykłady:

Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.
Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Ciekawi mnie również, jak wyglądałaby praca umysłowa/postępy takiej osoby w szachach. Podejrzewam, że w debiutach mogłaby być w krótkim czasie biegła. Mam kontakt z osobami z branży, ale nie miałem jak dotąd okazji poznać nikogo, kto regularnie zajmuje się treningiem pamięci i równolegle grą w szachy na nieco wyższym poziomie.

Wracając do tematu, jako że dawna pasja wróciła i co gorszaSmile, nasila się, chciałbym w miarę możliwości podnieść poziom gry. Gram słabo i nierówno, nawet nie zaryzykuję żeby oszacować swój ranking. Blitzów (3-5 min) na kurniku nie umiem grać, leją mnie nawet „artyści” z b. niskim rankingiem. Robię tak dziecinne błędy/podstawki, że nie ma co opisywać. W dodatku „złej baletnicy...”, osłabia mnie ta jałowo zielona szachownica... W szachach korespondencyjnych (gdzie można spokojnie podumać), czy nawet partiach 15-20 min już czuję się lepiej. W takich przypadkach równą grę mogę prowadzić nawet z rank. 1700.

Biorąc pod uwagę fazy partii, to na dziś najwięcej pytań mam do debiutów. Wreszcie zakupiłem dobrą pozycję na amazon.de – tj. „Schacheröffnungen richtig verstehen”
– S. Collins. Przy okazji kupiłem też „Der Aufbau eines Eröffnungsrepertoires”, ale w niej jest bardziej ogólne omówienie problemów przy otwarciach (nowinki, plan gry, debiut – styl gry itp.), niż samych debiutów. Razem z tamtymi zakupiłem jeszcze „Schach verstehen Zug um Zug” - John'a Nunn'a. Omawia bardzo szczegółowo (jak sam tytuł wskazuje) wszystkie trzy fazy gry - jak dla mnie jedna z lepszych książek (na razie ją tylko kartkowałem). Nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem jak wykorzystywać fałszywe ruchy/wolną twórczość przeciwnika w debiucie (niezgodne z teorią/gł. wariantami) – czyli gra typowych „kurnikowców” do 1500. Zacząłem ostatnio dużo uwagi poświęcać grze pozycyjnej i to poniekąd pomaga mi unikać niekiedy kosmicznych błędów, aczkolwiek nie zawsze. Z drugiej strony, są opinie że do ELO 2000 to nie ma co sobie zawracać głowy teorią debiutów, a już wkuwanie wariantów to jedna z najmniej produktywnych metod treningowych. Zatem nie wiem jak/i czy (biorąc pod uwagę mój beznadziejny poziom) powinno się prawidłowo pracować z debiutami....

Skoro wspomniałem wcześniej o postępie, zastanawia mnie też relacja wiek – progres? Wspomina o tym na swoim blogu GM Bartel Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. Kolejny przykład to były MŚ w zapamiętywaniu Dominic O'Brien. Jak wyliczyłem na podstawie jego książki, z mnemotechnikami zetknął się po raz pierwszy w życiu w wieku ok 32 l., a niewiele później był już najlepszy na naszym globie.

Jak na początek może wystarczy narzekaniaRolleyes

Muszę szczerze przyznać, że tworzycie ciekawe, przystępne tematyczne forum, na którym można się czegoś dowiedzieć, merytorycznie podyskutować. Przy okazji, dla pasjonatów i nie tylko, polecam podobne o meteorologii (prognozy modeli numerycznych) na Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.

Pozdrawiam
ziz99
13-01-2012 02:32 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
RE: ziz99 - trening amatora
Życzę powodzenia w prowadzeniu bloga. Jak będą pojawiały się nowe treści, to z chęcią będę zaglądał.
Pozdrawiam.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
13-01-2012 02:03 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Romus
Super Moderator

Ilość postów: 1,062
Reputacja: - 117 +
Ciekawe linki Smile Widzę, że skupiasz się na psychologicznym aspekcie gry. Z chęcią poszerzę swoją wiedzę w tym zakresie. Powodzenia!
13-01-2012 02:24 PM
Żaba
*

Ilość postów: 188
Reputacja: - 36 +
Czekam na jakieś ciekawe artykuły i linki. Poczytam, nawet jak nie będzie dotyczyło to szachów.

amicus certus in re incerta cernitur
14-01-2012 10:36 PM
ziz99
*

Witam,
ciekawsze partie z szachów korespondencyjnych postaram się wkleić. Teraz gram turniej tematyczny (partia angielska), może z tego coś wybiorę.

Widzę, że zainteresował Was aspekt psychologiczny (trening pamięci). Jest faktycznie sporo dobrych stron w sieci (teksty, nagrania, a nawet dwa darmowe e-booki), które przekrojowo opisują problem. Jest też sporo literatury w księgarniach, choć jak wszędzie, są lepsze i gorsze pozycje (bibliotekę mam dość obszernąSmile). Jeżeli macie jakieś konkretne tematy/pytania, to śmiałoWink

Pozdrawiam
ziz99
19-01-2012 07:56 PM
Admin
Administrator

Gdzie grasz korespondencyjnie? Używasz silnika?

Ksawery Tartakower
19-01-2012 08:46 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ziz99
*

(19-01-2012 08:46 PM)Admin napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Gdzie grasz korespondencyjnie? Używasz silnika?

Na Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.. Bardzo dobra strona, ale dla pełnego profilu płatna.

Raczej nie.
20-01-2012 12:19 AM
ziz99
*

Witam,
podczas czytania książek J. Nunna i J. Aagaarda nasunęło mi się kilka wątpliwości dotyczących:

1. Analizy partii
2. Na ile merytoryczna jest aktualnie dostępna literatura

Ad. 1
Zastanawia mnie kwestia poprawności analizy. Powszechnie wiadomo, że analiza własnych partii to podstawa rozwoju szachowego. Pytanie więc, jak prawidłowo powinno się ją robić. W sieci spotkałem się z opiniami, że każdy jest w stanie analizować własne partie, choć oczywiście jakość takiej pracy będzie inna u amatora a inna u zawodowca. No dobrze, robię analizę, przy której robię przeoczenia. W toku myślenia znajduję teoretycznie "dobre rozwiązanie", które chcąc nie chcą "ładuję" w podświadomość jako poprawne. Potem po reanalizie trenera lub komputera wychodzą błędy i tak na prawdę trzeba ponownie przestawić umysł na poprawne (lepsze) rozumowanie. Powstaje lekki mętlik? Czy z zasady błędne analizowanie amatora nie robi na początku więcej zamieszania niż pożytku. Na pewno trzeba się tego jakoś nauczyć drogą prób i błędów, ale czy nie powinno się tej analizy bardziej kontrolować, czy może bardziej zastosować tzw. technikę cienia (znana z Met. Birkenbihl - dot. nauki języków obcych).

Przy okazji pytanie o jakość analiz. Zacząłem czytać Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć. arcymistrza J. Nunna. Bardzo fajnie napisana, co ma z resztą odzwierciedlenie w b. dobrych recenzjach na amazon.de.

Pierwsza komentowana partia (poniżej) i już w piątym ruchu czarnych wątpliwość. Ruch pionem na e4 autor uważa za wątpliwy, głównie ze względu na osłabienie diagonali a1-h8. Tymczasem trzy najsilniejsze darmowe silniki (Houdini 1.5a, Strelka 5.1 i Critter 1.4) dają zgodnie ten właśnie ruch. Jak to interpretować? Wprost ... od kogo powinienem się uczyć?

Prawdę mówiąc, też mi jest ten ruch bliższy. Nunn rekomenduje tu rozwojowe Ge7 lub g6 lub Gg7.

[Event "EUCup Gr3"]
[Site "Slough"]
[Date "1997.09.23"]
[EventDate "1997.09.22"]
[Round "2"]
[Result "1-0"]
[White "Alexander Chernin"]
[Black "John Van der Wiel"]
[ECO "A04"]
[WhiteElo "2640"]
[BlackElo "2525"]
[PlyCount "49"]

1. Nf3 d6 2. g3 e5 3. Bg2 f5 4. c4 Nf6 5. b4 e4 6. Nd4 d5
7. cxd5 Nxd5 8. b5 Nf4 9. gxf4 Qxd4 10. Nc3 Bc5 11. e3 Qc4
12. Bb2 O-O 13. Rg1 Rf7 14. Rc1 Qb4 15. Qc2 Bd6 16. Nd5 Qxb5
17. Nf6+ Kh8 18. Bf1 Qxb2 19. Qxb2 Rxf6 20. Qxf6 gxf6 21. Bc4
Be6 22. Bxe6 Na6 23. Ke2 Nc5 24. Bxf5 Rd8 25. Rg3 1-0

Ad. 2

Nunn kładzie nacisk na nowoczesność prezentowanych partii, podkreślając przy tym, że część dawnej literatury to poniekąd "półprawdy". Oczywiście szachy ewoluują, ale czy powinienem zatem odstawić na bok kupioną książkę M. Euwe (wprost podaje Nunn) na bok?

Poniekąd Aagaard też recenzuje innych autorów, że Dworecki generalnie ok, ale J. Watson już nie itp. Punkt widzenia na te same zagadnienia zależy indywidualnie od szachisty... Zatem czyje prawdy są bardziej trafne?

Na koniec kwestia komputerów i ich analiz. Zauważyłem, że bardzo praktycznie analizuje partie darmowy Lucas Chess (podpinam dowolny silnik + sporo opcji przy analizie). Pytanie, na ile powinniśmy używać komputerów i uczyć się ich wskazań? Wiadomo że najnowsze silniki grają z siłą ELO ~3000, a najlepszy Carlsen 2830. Silniki też prezentują nieco odmienne sposoby gry. Zależy mi na doskonaleniu klasycznej gry pozycyjnej - jaki więc/lub czy powinienem używać silnik szachowy do pomocy w treningu? Jaką literaturę czytać (poza tą jedną książką Aagaarda).

W trakcie treningu/czytania pytań nasuwa mi się więcej, ale starałem się zebrać ten najbardziej istotne.

Jak ktoś z Was znajdzie chwilkę żeby w 2-3 zdaniach rozwiać moje wątpliwości to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
ziz99
27-01-2012 02:01 AM
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
Myślę, że większość to MARKETING: nie kupujcie starych książek, te nowsze (w tym moje) są dużo lepsze! Smile Co do opinii na temat pracy z książką/silnikiem, to zdecydowanie wolę z książką, bo silnik mi nic oprócz wariantów nie powie.
27-01-2012 08:09 PM
Admin
Administrator

Ad. 1
Analizy komputerowe nie przydają się, jeżeli nie rozumiemy istoty posunięć. Wiele razy analizowałem partie, w której komputer pokazywał, dajmy na to, równą pozycję, aby po kilku posunięciach zmienić ocenę na korzyść jednej ze stron. Błędu jednak nie wskazał... Widać, że długofalowy plan strategiczny może być równie skuteczny, co brutalne liczenie wariantów.

Ad. 2
Tu już z grubsza napisał Gambit. Komercja i już. Wiadomo, że gdy pojawił się Kasparow zmienił się sposób pojmowania gry. Wcześniej unikano ryzyka, grano chłodne, pozycyjne szachy. Kasparow zwrócił uwagę na inicjatywę i zaczął odnosić sukcesy. Trzeba z każdej książki wynosić to co istotne.

Ksawery Tartakower
29-01-2012 04:46 PM
Odpowiedz