Dziwne zachowania w turniejach.

Odpowiedz 
Autor Wiadomość
Admin
Administrator

Ilość postów: 1,654
Reputacja: - 165 +
Spotkały Was, lub czy słyszeliście, o dziwnych zachowaniach zawodników w turniejach?

Ja kiedyś byłem świadkiem, gdy grając drużynowo, przeciwnik kolegi po każdym ruchu wychodził na zaplecze. Po pewnym czasie był już tak pijany, że zaczął wykonywać posunięcia nie swoimi bierkami. Wink Kapitan przeciwników natychmiast poddał jego partię, a zmęczony zawodnik poszedł spać do pomieszczenia obok.

Innym razem, na Mistrzostwach Polski w Polanicy strasznie mnie przycisnęło i mając do końca około 5 minut musiałem ratować się wyjściem do toalety. Partię wygrałem na dużym niedoczasie. Big Grin

Ciekawie wyglądał mecz pomiędzy Korcznojem i Petrosjanem (tak mi się zdaje, ale nie mam tekstu źródłowego), gdzie panowie tak pracowali nogami pod stołem, że zamontowano im żelazną kurtynę, aby obaj nie wyjechali na wózkach.

"Zdarzają się nieudane zwycięstwa i wielkie przegrane."
Ksawery Tartakower
12-05-2010 09:41 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
RE: Dziwne zachowania w turniejach.
ja kiedyś zwymiotowałem siedząc przy szachownicy. nie wiem o co chodziło, bo wcześniej się dobrze czułem i nagle... voodoo jakieś...
19-05-2010 04:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Trivet
*

Ilość postów: 108
Reputacja: - 1 +
Ja kiedyś grałem partię 1h+30min i przeciwnik chyba miał biegunkę , bo co 10 minut leciał do kibla Smile

Jeżeli twój przeciwnik po przegranej partii twierdzi, że mógł ją wygrać - nie zaprzeczaj.
Rzeczywiście - mógł...
19-05-2010 04:12 PM
Admin
Administrator

(19-05-2010 04:12 PM)Trivet napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Ja kiedyś grałem partię 1h+30min i przeciwnik chyba miał biegunkę , bo co 10 minut leciał do kibla Smile

Trzeba było zgłosić sędziemu, że przeciwnik coś knuje... Big Grin

Ksawery Tartakower
19-05-2010 06:50 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Trivet
*

Ilość postów: 108
Reputacja: - 1 +
Nie było po co partię wygrałem ale przeciwnik.... to jakiś blady był Smile

Jeżeli twój przeciwnik po przegranej partii twierdzi, że mógł ją wygrać - nie zaprzeczaj.
Rzeczywiście - mógł...
19-05-2010 08:48 PM
Lady Margaret
*

Ilość postów: 133
Reputacja: - 2 +
Najlepsze są legendy, jak zawodnicy potrafią rozstrzygać partię "na pięści" za salą turnieju.

"Przyjemności cielesne przeszkadzają w używaniu rozumu z trzech powodów - rozpraszają go, krępują i są mu przeciwne"
Św. Tomasz z Akwinu
20-05-2010 12:32 AM
yhcazs
*

Ilość postów: 218
Reputacja: - 7 +
(20-05-2010 12:32 AM)Lady Margaret napisał(a): Nie masz uprawnień, aby zobaczyć linki. Zarejestruj się lub Zaloguj aby zobaczyć.Najlepsze są legendy, jak zawodnicy potrafią rozstrzygać partię "na pięści" za salą turnieju.

Mam znajomego, który struga kretyna przy każdej okazji. Niestety nie umie się pohamować, gdy siedzi obok mnie przy szachownicy i bardzo przeszkadza. Przegrałem kiedyś przez niego partię i turniej dokończyliśmy właśnie "za salą". Niestety tam on był górą... Angel
18-06-2010 12:09 AM
Efcio39
*

Ilość postów: 661
Reputacja: - 24 +
Byłem świadkiem, gdy zawodnik bawił się smukłą zapalniczką, troszeczkę cieńszą niż bateria (paluszek). Był tak zaabsorbowany grą, że nieświadomie zaczął grzebać sobie końcem zapalniczki w nosie. Gdy ów przedmiot wlazł na głębokość około 2 centymetrów, przeciwnik tegoż pana na całą salę wykrzyknął coś w stylu "zaraz zwymiotuję". Big Grin Efekt był taki, że na następną rundę zapalniczkowicz już nie przyszedł.

"Człowiek to pionek na szachownicy, która nie ma dla niego poletek."
"Dyplomacja jest grą w szachy, w której narody dostają mata."

19-06-2010 11:11 PM
Admin
Administrator

Ja gram teraz w Mistrzostwach Słupska i jeden z graczy gada do rękawa... Ma tam schowany dyktafon i w ten sposób "zapisuje" posunięcia. Nie wiem za bardzo o co z tym chodzi... Może nie umie pisać.

Ksawery Tartakower
20-06-2010 01:36 PM
gambit
*

Ilość postów: 455
Reputacja: - 27 +
Byłem świadkiem, jak na salę gry wszedł pies i nasikał na nogę od stołu sędziowskiego. Potem sędzia ganiał za nim przez 10 minut po sali, aby go wygonić. Piesek dzielnie uciekał.
20-07-2010 10:46 PM
Odpowiedz 

Skocz do: